30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Narenciye festivali başlıyor

Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, narenciyenin gün geçtikçe değer kazanan, talep gören ve üretimi artan bir ürün grubu, Mersin için ise ‘hayat’ olduğunu bildirerek, Mersinlileri yarın başlayacak festivale katılmaya çağırdı.

Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, yarın başlayıp pazar günü sona erecek Narenciye Festivali ile ilgili çağrı yaptı. Narenciyenin Mersin için önemini anlatan bir açıklama yapan Özdemir, bir yıldır çalışmalarını sürdürdükleri, son iki ay tüm ekiplerle gece gündüz çalışarak hazırlıklarını tamamladıkları Mersin Narenciye Festivali’nin yarın başlayacağını kaydetti.

Festival için kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile çok sayıda özel sektör temsilcisinin sorumluluk üstlendiğini ifade eden Özdemir, festivalin hayata geçirilmesinde öncülük eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Mersin ValisiHasan Basri Güzeloğlu ile elini taşın altına koyan tüm Mersinlilere teşekkür etti.

“Tarım, Mersin ekonomisinin öncü sektörlerinden biri, narenciye ise bu sektörün ana omurgasıdır” diyen Özdemir, kentte on binlerce ailenin geçimini narenciye ile sağladığına işaret etti. Ticaret ve sanayi alanında birçok işletmenin narenciye temelinde hizmet verdiğini, yaş meyve ve sebze ihracatında en çok işlem hacminin de narenciye üzerinde gerçekleştiğini dile getiren Özdemir, 2010 yılı sonu itibariyle Mersin’de 406 bin hektarlık tarım arazisinin 26 bin hektarlık bölümünün narenciye bahçesi olarak kullanıldığı, bu alanda 1 milyon ton civarında narenciye üretimi gerçekleştiği bilgisini verdi.

Üretilen narenciye ürünlerinin 390 bin tonunun yurtdışına pazarlandığına ve bu ihracattan 270 milyon dolar gelir elde edildiğine dikkat çeken Özdemir, “Bu rakamlar oldukça ciddi, değerli rakamlardır ve göstermektedir ki narenciye gün geçtikçe değer kazanan, talep gören ve üretimi artan bir ürün grubudur. Biz geçtiğimiz yıl festivalimizi organize ederken ‘Ordu Giresun için fındık, Rize için çay ne anlama geliyorsa, Mersin için de narenciye o anlama gelir’ demiştik. İşte bu sözümüzün temelinde bu rakamlar yatmaktadır. Çünkü yarattığı iş olanakları ve istihdamı bu kadar yüksek olan narenciyenin, sıradan bir tarım ürünü olarak ele alınması büyük bir haksızlık ve değer kaybı olacaktır. Zira Mersin için narenciye hayattır” dedi.

Mersin için bu kadar değerli bir ürünün, festival öznesi olmasının da kaçınılmaz olduğunun altını çizen Özdemir, bir kentin tüm kurumlarının, tüm dinamiklerinin yer aldığı, herkesin aynı platformda buluştuğu, herkesin aynı sloganı telaffuz ettiği böyle bir organizasyona başka yerde rastlamanın da mümkün olmadığını vurguladı.

Özdemir, “İşte biz bunu başardık. Tarımla ilgisi olsun olmasın tüm kesimler Mersin’in bu önemli festivali için görev üstlendiler ve destek verdiler” ifadelerini kullandı.

Hafta sonunda üreticiler ve ticaret insanlarının bu festivalde buluşacağını belirten Özdemir, festivale alım heyetlerinin de katılacağını ifade etti. Festivalde ürün tanıtım stantları kurulacağını, bu stantlarda ücretsiz yiyecek ve içecek ikramları yapılacağını anlatan Özdemir, şunları söyledi:

“Ayrıca narenciye temalı defile, festivalimize özel hazırlanan narenciye süslemeli mobil ve sabit figürler, yurtdışından gelen yabancı gösteri grupları, animasyonlar ve görsel etkinlikler vasıtasıyla keyifli bir festival sürecine tanık olacağız. Mersin’in sarıya, turuncuya boyanacağı bu iki günde narenciyeyi Mersin adıyla birlikte tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtacağız. Hava koşulları kötü olabilir. Bizler, festivalin bugüne ulaşması için emek harcayanlar alanda olacak ve her şeye rağmen festival coşkusunu yaşayacağız. Tüm Mersinlilerin aynı heyecan ve coşkuyla alanda yer alacağını umuyor ve herkesi 19 Kasım’da Mezitli’ye Adnan Menderes Bulvarı sonu sahil şeridine bekliyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2011 Cuma 17:47:27
Güncelleme :21 Kasım 2011 Pazartesi 16:27:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?