4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Narenciye üreticisi ümitsiz

TÜRKİYE’nin narenciye deposu olarak bilinen Doğu Akdeniz’deki narenciye bahçeleri yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Ürünlerine alıcı bulmayan, devletten yeteri kadar destek göremediklerinden ve ürünlerin dalında kaldığından yakınan narenciye üreticileri, ağaçları keserek, sebze üretimine yönelmeye başladı.

Mersin’in merkeze bağlı Çeşmeli ve Davultepe Beldesi’nde son bir haftada 600 narenciye ağacının kesildiği belirtildi. Çeşmeli’de oturan 2 çocuk babası 57 yaşındaki Mehmet Ali Çopurlu ile Davultepe’de oturan 47 yaşındaki Emine Şahin, narenciye ağaçlarını kesen üreticilerden. 15 yıl önce Mersin İl Tarım Müdürlüğü’nce ‘Örnek çiftçi’ seçilen Çopurlu, 10 dönüm narenciye bahçesindeki 300 portakal ve limon ağacının tamamını üzerindeki meyveleri toplatmadan kestirdi. 

Ağaçları, gövdelerini dekorasyon amaçlı satma umuduyla kökünden kestirmeyen Çopurlu, beldedeki 10 üreticinin daha narenciye ağaçlarını kesmeye başladığını iddia ederek, “Narenciye üreticisi bitti. Kestiğim ağaçlar yıllarımın emeğiydi. Benim gibi bir çok kişi bahçelerini kesmeye başladı. 10 kişi daha ağaçlarını kesiyor. 

Bu her gün artacak. Narenciye maliyeti çok yüksek. 15 yıl önce örnek çiftçi seçilmiştim. Şimdi örnek çiftçi kalmadı. Ağaçlarım kesildikçe canım gidiyor. Ama ne yapayım yapacak bir şeyim yok. Ben bu ağaçlara çocuğuma bakar gibi bakıyordum. Kesilen ağaçlar benim 29 yıllık emeğim” dedi.

5 dönüm limon bahçesindeki ağaçları kestiren, ağaçların kökünü yakacak odun yapmak üzere ayıran Emine Şahin de,“"Narenciye üreticisi sahipsiz. Bu gidişle bölgede narenciye bahçesi kalmayacak” diye konuştu.

Her iki üretici, ağaçlarını kestikleri narenciye bahçelerinin yerine sebze bahçesi yapacaklarını açıklarken, kesim işinde çalışan çiftçi Osman Afacan, kendisinin de narenciye bahçesi olduğunu, ancak, kesmek zorunda kaldığını belirtip, “Ağaçları kestikçe kendi çocuğumun canı yanıyormuş gibi üzülüyorum” yorumunu yaptı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 12:09:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?