8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Narenciyede hasat dönemi başladı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, narenciye ürünlerinin erken hasat edilmesinin üründe kaliteyi düşürdüğünü ve narenciye ihracatını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Gökçel, 2007-2008 narenciye hasat döneminin başlaması nedeniyle Arpaçsakarlar beldesinde bulunan bir narenciye bahçesinde yönetim kurulu üyeleri ve köy muhtarları ile birlikte bir açıklama yaparak, üreticinin sorunlarını anlattı. Ürünlerin dış piyasaya kaliteli bir şekilde sunulmasının önemine işaret eden Gökçel, üreticilerin ürünün en iyi şekilde yetişmesi için elinden gelen bütün gayreti gösterdiğini ancak, ihracatçıların talebi doğrultusunda ürünün erken hasat edilmesinin kaliteyi düşürdüğünü vurguladı.

Erken ihraç edilen ürünün tespitinin Türkiye'de değil de gittiği ülkede yapılmasını düşündürücü bulduklarını anlatan Gökçel, ihracatçılardan ve bürokratlardan bu konular üzerinde duyarlı olmalarını istedi. Bu olayların uzun vadede ülkemiz narenciyesinin dış piyasalardan talep görmemesine neden olacağını belirten Gökçel, "Böyle bir riski göze alamayız ve yetkililerin şimdiden önlem alarak ürünün olgunlaştığı tarihten 10 gün sonrasına ihracat müsaadesi vermelerini istiyoruz. Ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda erken hasat edilen limon ve greyfurt nedeniyle ülkemiz narenciyesi için dış piyasada olumsuz bir imaja neden olmuştur. İhracatçı belki erken hasattan önce para kazanmakta ancak cezai işleme tabi tutulduğunda olumsuz etkilenerek ticari anlamda sürekliliğini kaybetmektedir. 1-2 hafta erken yapılan hasat çiftçimiz, ihracatçımız ve ülkemiz için çok büyük zararlar vermektedir'' diye konuştu.

Tarım Bakanlığı'nca bölgelere göre tespit edilen hasat olgunluk zamanlarına mutlaka uyulması gerektiğine işaret eden Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, hasat olgunluk zamanına uymayan ve yanlış beyanlarda bulunarak ihracat gerçekleştirenlere ağır cezalar verilmesini talep etti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 15:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?