1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Narenciyede hedef büyüdü

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, bu yıl narenciye ihracatını yüzde 30 civarında arttırmayı hedeflediklerini belirterek, “Narenciye Tanıtım Grubu olarak, ekim başından itibaren 28 ülkede tanıtımlara başlıyoruz” dedi.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kemal Kaçmaz, Hasat Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını tamamlayarak, bu yılki narenciye hasat ve ihraç tarihlerini belirlediğini vurguladı. Komisyonun, özellikle mayer ve enterdonat cinsi limonların gerekli olgunluğa eriştiğini tespit ederek, 18 Eylül itibari ile hasat edilmesine, 24 Eylül itibari ile de ihraç edilmesine izin verdiğini anlatan Kaçmaz, bu yıl kalitede bir sorun olmadığını kaydetti.

Son yıllarda Türk üreticinin bilinçlendiğini ve kaliteli, zirai ilaçlardan arınmış narenciye üretir hale geldiğini ifade eden Kaçmaz, “Bu da pazarlarda bizim elimizi kolaylaştırdı. Biz de yaş meyve sebze ihracat sektörü olarak, narenciyenin yaş meyve sebze ihracatı içerisinde önemli bir paya sahip olduğunu biliyoruz ve ürünümüzü önemsiyoruz” diye konuştu.

"NARENCİYE İHRACATINDAKİ PİYASA ORANINI ARTTIRACAĞIZ"

Akdeniz Bölgesi’nde şu anda 150’ye yakın yaş meyve sebze paketleme tesisi bulunduğunu belirten Kaçmaz, Avrupa standartlarında olan bu tesislerin tamamının hazır olduğunu dile getirdi. Bu yıl da narenciye ihracatında var olan piyasa oranını arttırmak için ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerinin altını çizen Kaçmaz, “Özellikle Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) olarak, çalışmalarımızı hedef pazarlarda yürütüyoruz. Hedef pazarlar, Ortadoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, eski Doğu Bloku ülkeleri. Tabi ki Uzakdoğu da hedef pazarlarımız içerisinde. 2 yıl önce greyfurt ihracatıyla oraya pazar yolunu açtık. Bu yıl da NTG, sezonla eş zamanlı olarak bu ülkelerde tanıtım faaliyetlerine başlayacak. Bilboardlarda, televizyonlarda tanıtımlarımızı sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

“NTG OLARAK 28 ÜLKEDE TANITIM YAPACAĞIZ”

Bu yıl tanıtımda daha değişik bir senaryoları olduğunu, çalışmaların son aşamaya geldiğini bildiren Kaçmaz, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Yine uluslararası tanınırlığı olan kendi özümüz, kendi insanlarımızla bu tanıtımı yapmayı düşünüyoruz. Tanıtım yapacağımız yaklaşık 28 ülke belirledik. Bu ülkelerde televizyonları, basın yayın kuruluşlarını belirledik. Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili detaylı açıklama kamuoyuna yapılacak. Tanıtıma Ekim ayından itibaren başlayacağız ve yılbaşından sonra da devam edeceğiz. Tanıtımla birlikte bu ülkelerdeki pazar payımızı ve var olan ihracatımızı yüzde 25-30 civarında arttırmayı hedefliyoruz.”

"3.5 MİLYAR DOLARLIK NARENCİYE İHRACATI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

2011-2012 sezonunda yaklaşık bir milyon 430 bin ton ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kaçmaz, 2023 vizyonunda yaş meyve sebze ihracat sektöründe 10 milyar dolarlık ihracat hedefinin 3.5 milyar dolarını narenciye ihracatının oluşturduğunu dile getirerek, “Bu hedefin gerçekleştirilmesi doğrultusunda sektörün bütün paydaşları ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyor ve sektör altyapı olarak üreticiden nihai tüketiciye, ihracatçıya kadar hazır durumda” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yapılan ‘Ortak Akıl Toplantısı’nda, Ekonomi Bakanlığı ile Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri ve sektörün paydaşları olarak bir araya geldiklerini de anımsatan Kaçmaz, “Toplantıda şu anda içinde bulunduğumuz durum ve önümüzdeki hedefleri ele aldık. Şu anda komşularımızda yaşanan sorunlar nedeniyle biraz sıkıntı var. Bu sıkıntıyı çözmek için bir araya geldik. İhracatçılarımızın bir sıkıntı yaşamamaları için, bir pazar kaybına neden olmaması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmalar yaptık. Örneğin ro ro seferlerinin arttırılması önlemlerden birisi. Sıkıntı yaşanmaması için bakanlıklarımız gerekli tedbirleri aldı. İnşallah ihracatçımız herhangi bir sıkıntı yaşamadan güzel bir sezon geçirir” görüşünü dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2012 Cumartesi 18:57:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?