5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Narenciyede Tarkan açılımı

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) Başkan Vekili Ali Kavak, Rusya pazarının Türkiye açısından oldukça önemli olduğunu ifade ederek, narenciyenin söz konusu ülkede Tarkan ile tanıtılacağını, böylelikle de hem pazarın korunacağını, hem de pastadan alınan payın arttırılacağını savundu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ali Kavak, dünya ölçeğinde yaşanan krizin Türkiye'yi de derinden etkilediğini ifade ederek, bu duruma bağlı olarak ihracatta sert düşüşler yaşandığını ancak bu olumsuz tablonun birlik bazında yüzde 9'lar seviyesinde kaldığına dikkat çekti. Kavak, narenciyede yüzde 50'lik bir ihracat artışı yaşandığını, bu durumun da Türkiye'de krizden en az etkilenen bölgenin Akdeniz olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyduğunu savundu.

Narenciyede ihracat sezonunun 14 Eylül itibariyle başladığını hatırlatan Kavak, narenciyenin hem Mersin ve bölgesinin, hem de Türkiye açısından oldukça önemli bir ürün olduğunu, bu noktada da ihracatta oldukça başarılı bir sezonu geride bırakmak istediklerini dile getirdi. Kavak, narenciyede en önemli ve en büyük pazarın Rusya olduğunun altını çizerek, söz konusu pazarda Türkiye'nin payının artması ve daha fazla ürünün ihraç edilebilmesi noktasında tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerini anlattı.

İhracat pazarlarını sağlamlaştırmayı ve artırmayı hedefleyen Türk ihracatçılarının, 2009-2010 sezonu için Rusya'yı hedef aldığını kaydeden Kavak, bu noktada ekim ayının son haftasından itibaren bir dizi tanıtım kampanyasını hayata geçirecekleri bilgisini verdi.

Bugün gelinen noktada Türkiye'de üretilen narenciyenin yüzde 40'ının Rusya'ya ihraç edildiğini ve bu sebeple de NTG olarak Rusya'yı pilot bölge seçtiklerini belirten Ali Kavak, "Rusya pazarı bizim için hayati önem taşıyor. Biz hem pazardaki varlığımızı sürdürmeyi hem de mevcut pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz. Hayata geçirmiş olduğumuz tanıtım kampanyası dünya sanatçısı ve aynı zamanda Rusya'da çok sevilen, popüler olan Tarkan'la yürütmeye karar verdik. Bu kapsamda da Tarkan ile 2010 yılı sonuna kadar sözleşme imzaladık. Türk narenciyesi, Moskova ve St. Petersburg'ta 80 bilboard ve 66 şehir içi otobüs üzerinde ve yine Rusya'da yayınlanan 12 ulusal dergide Tarkan'la birlikte yer alacak. Ayrıca Rusya'ya giren Türk narenciyesinin üzerinde ay yıldızlı logolu etiketler kullanılarak, Türk ürünlerinin ayırt edilmesi sağlanacak" diye konuştu.

2008 yılında AKİB olarak narenciyede çıtayı çok yüksek tuttuklarını, bu durumun 2009 yılında kendileri açısından avantaj mı yoksa dezavantaj mı olacağını hep birlikte bekleyip göreceklerini dile getiren Kavak, 2007 narenciye sezonundaki toplam ihracatın 725 bin ton olduğunu, geçen yıl ise bir milyon 100 bin tonluk ihracat yapıldığını söyledi. Krizin iyi yönetilmesinin oldukça önemli olduğunu savunan Kavak, Rusya'da başlatılan kampanyanın da bu kapsamda oldukça önemli olduğunu, narenciyedeki yüksek beklentilerin karşılanması noktasında bunu önemli bir adım olarak gördüğünü kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 22:44:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?