2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Narenciyeyi don vurdu

Narenciye bölgesi Mersin’de, binlerce ton narenciyenin don nedeniyle zarar gördüğü bildirildi. Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun, devlet destekli tarım sigortasının mutlaka hayata geçirilmesini ve üreticinin desteklenmesini istedi.

Kötü hava şartları, Mersin’de tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Türkiye’nin narenciye deposu olan Mersin’de, üretici don nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Son birkaç gündür devam eden soğuk hava ve donun, binlerce ton narenciyeyi zarara uğrattığı belirtildi.

Mersin’e 10 kilometre mesafedeki Akdam Köyü’nde donun vurduğu narenciye bahçelerini gezen Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun, üreticinin acınacak halde olduğunu belirtti. Yaşanılan afetin görmezlikten gelinemeyeceğini kaydeden Ongun, bir an evvel devlet destekli tarım sigortasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Mersin’de son zamanlarda muazzam bir soğuk yaşandığını ifade eden Salim Ongun, don nedeniyle narenciye bahçelerindeki binlerce ton meyvenin zarar gördüğünü belirtti. Çiftçiler olarak gece gündüz çalıştıklarını, ancak emeklerinin karşılığını hiçbir zaman alamadıklarını dile getiren Ongun, "Hele bu sene çiftçi ürettiği malın kilosunu 100 bin liradan bile satamıyor. Bir işçinin günlük yevmiyesi 10-15 milyon lira. Bunun ilacı var, gübresi var. Bahçesini don vuran üretici, şimdi bunun altından nasıl kalkacak? Üreticinin tamamı borç içinde yüzüyor. Gidip bankadan borç alacak, ondan sonra da batacak. Biz her an afetlerle karşı karşıyayız. Hiçbir güvencemiz yok. Çiftçinin doluya, dona, yağmura, sele karşı bir sigortası olması lazım. Dünyanın her yerinde devlet çiftçisine muazzam destek veriyor. Ancak ülkemizde verilen destek pirimi yetersiz. Bunun mutlaka artırılması gerekir" şeklinde konuştu.

Bahçesini don vuran üreticilerden Kazım Akar ise, yerdeki portakalları göstererek, 150-200 ton civarında portakalın don yüzünden zarar gördüğünü söyledi. Akar, "Bütün malım mahvoldu. Devlet desteği olmadan bunun altından nasıl kalkacağım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 16:47:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?