30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Nazım'ın mezar yeri hazır

NAZIM HİKMET'İN MEZARININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ

20. yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan dünyanın en büyük şairleri arasında gösterilen Nazım Hikmet Ran'ın, hala Moskova'da bulunan mezarının Türkiye'ye getirilebilmesi noktasında harekete geçen Mersin 68'liler Derneği, gerekli resmi başvurularda bulunmaya hazırlanıyor.

Nazım Hikmet için kentte 'anıt mezar' oluşturulurken, başucuna da bir çınar ağacı dikildi.

 NAZIM'IN MEZARI HAZIR BAŞUCUNDAYSA ÇINAR AĞACI VAR

Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türkiye şiirinin önemli isimlerinden biri olan Nazım Hikmet Ran, Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de 109. doğum günü kutlanıyor. 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türkiye vatandaşlığı iade edilen Nazım Hikmet Ran'ın, hala Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan mezarının, Türkiye'ye getirilmesi noktasında başlatılan çalışmalarsa sürüyor.

Mersin 68'liler Derneği, konuyla ilgili resmi başvuruda bulunmaya hazırlanırken, kentte bulunan 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı'nda ise gerekli çalışmaların başlatıldığı kaydedildi. Söz konusu ormanlık alan içerisinde Nazım Hikmet için 'anıt mezar' oluşturulurken, başucuna da çınar ağacı dikildi. Ağacı toprakla da geçtiğimiz yıl düzenlenen anma etkinliklerinde Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz bizzat kendi elleriyle dikmişti.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE RESMİ BAŞVURUYU YAPACAĞIZ"

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mersin 68'liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, Nazım Hikmet'in mezarının Mersin'e getirilebilmesi noktasında 3 yıldan bu yana çalışmalarda bulunduklarını hatırlatarak, buna bağlı olarak Nazım'ın Moskova'daki anıtının aynısını kentte yaptıklarını ve böylelikle de kararlılıklarını bu şekilde ortaya koyduklarını anlattı. Kapıkıran, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile ortak hareket ettiklerini ve önümüzdeki günlerde de resmi başvuruyu da bizzat yapacaklarını açıkladı.

"MEZARIN TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ BUGÜNKÜ ŞARTLARDA ÇOK ZOR"

Bugünkü mevcut koşullarda işlerinin hiçte kolay olmadığının altını çizen Kapıkıran, "Her şeye rağmen çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eğer olur da Nazım'ın mezarını Türkiye'ye getirilirse; 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı'nda ebedi huzura yatmasını isteriz" dedi. Sol ve sosyal demokrat olduğunu öne süren partilerin her ne kadar iktidar ortağı olup, hükümette yer almalarına rağmen Nazım Hikmet Ran'a, Türk vatandaşlığını geri iade edemediğine dikkat çeken Kapıkıran, "Ne yazık ki gerçek bu; Nazım'a AK Parti döneminde vatandaşlığı geri iade edildi. Gönül isterdi ki, bu adım sol ve sosyal demokratlar tarafından atılsın ama olmadı" diye konuştu.

 "NAZIM'IN DOĞUM TARİHİ 15 OCAK 1901'DİR"

Nazım Hikmet Ran'ın, emekçilerin, vatanseverlerin ve devrimcilerin olduğu kadar değişimin ve bağımsızlığın da simgesi olduğunu, dizeleriyle yol gösterdiğini kaydeden Kapıkıran, Nazım'ın doğum tarihiyle ilgili tartışmalara da açıklık getirdi. Her ne kadar Nazım'ın nüfusa kaydının 15 Ocak 1902 olarak geçse de asıl doğum tarihin 15 Ocak 1901 olduğunu öne süren Kapıkıran, kendisini doğumunun 110. yılında Mersin'de düzenleyeceğimiz etkinliklerle anacaklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Nazım Hikmet Ran'ın, mezarının Mersin'de 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı'na getirilmesi konusundaki girişimleri Mersinliler de destekliyor. Görüşlerine başvurduğumuz kent sakinleri atılan adımları olumlu bulurken, gerekli desteği de bir vatandaş olarak vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

NAZIM'IN VASİYETİ OLAN ŞİİR

"Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü,

ölürsem kurtuluştan önce yani, alıp götürün,

Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni,

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,

öyle gibi de görünüyor.

Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni

ve de uyarına gelirse;

tepemde bir de çınar olursa,

taş maş da istemez hani."

NAZIM HİKMET'İN MEZARININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ
NAZIM HİKMET'İN MEZARININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ
NAZIM HİKMET'İN MEZARININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ
NAZIM HİKMET'İN MEZARININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ
NAZIM HİKMET'İN MEZARININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2011 Cumartesi 14:47:01
Güncelleme :15 Ocak 2011 Cumartesi 14:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?