5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nevit Kodallı'ya son görev

Mersin'de geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı, düzenlenen törenlerin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

'Atatürk Oratoryosu', 'Cumhuriyet Kantatı', 'Van Gogh', 'Gıgalmış Destanı' ve 'Hürrem Sultan' gibi eserlerin altına imza atan, sayısız beste ve eseri Türk operasına kazandıran Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı son yolculuğuna uğurlandı. Kodallı için ilk tören Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Buradaki 'devlet töreninde Kodallı'nın cenazesi ay-yıldızlı Türk bayrağına sarılı bir vaziyette sahnenin ortasında kurulan katafalkın üzerine konulurken, sahneye kurulan dev ekranaysa Kodallı'nın görüntüsü yansıtıldı ve Mersin ile ilgili görüşlerini yansıtan bir sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Burada konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Mersin'in yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olarak öne çıkan Nevit Kodallı'nın aynı zamanda da Cumhuriyet ile yaşıt sayılabilecek değerli bir sanatçı olduğunu anlattı.

Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin her zaman içinde yer alan Kodallı'nın eser, beste ve çalışmalarıyla da öne çıktığını ifade eden Aksoy, "Kodallı, kentte kültür ve sanatın gelişmesinde, Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin daha da ileri bir noktaya taşınmasına önemli katkılarda bulundu. Devlet sanatçısı ünvanını da en çok hak eden isimlerin başında yer alan biriydi Kodallı. Kendisiyle bu salonda birçok etkinliği birlikte takip ettik. Önümüzdeki süreçte gözümüz onu çok arayacak. Onun eser ve çalışmaları her zaman yaşayacak" dedi. Mersinliler olarak, oldukça önemli bir değeri kaybettikleri için üzgün olmalarının yanında aynı zamanda da Nevit Kodallı gibi bir isme sahip olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Aksoy, dünya çapında ün salmış bir sanatçının anısını her zaman yaşatacakları ve aziz hatırasını ebediyen yaşatacakları sözünü verdi.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdür ve Genel Sanat Müdürü Rengim Gökmen ise, Nevit Kodallı'yı Mustafa Kemal Atatürk'ün göstermiş olduğu muasır medeniyet yolunda emin adımlarla ilerleyen yılmaz, uslanmaz bir nefer olmanın yanında aynı zamanda da bir lokomotif olarak tanıttı. Rengim Gökmen, sadece 'Atatürk Oratoryosu' adlı eserinin dahi onun, Türk müzik ve Türk kültür tarihinde silinmeyecek bir iz bıraktığının en önemli kanıtı olduğunu savundu. Bazı noktalarda Kodallı'ya karşı eksik kaldıklarını düşündüğünü belirten Gökmen, "O, ülkesine karşı görevini tam olarak yerine getirmiş bir devlet sanatçısıydı. Peki biz ona karşı acaba görevimizi tam olarak yerine getirebildik mi? Bundan sonra onun eserlerini yaşatmaya çalışarak ona olan vefa borcumuzu ödemeye çalışacağız. Onun bu ülkeye yapmış olduğu hizmetlerin sadece 10'da 1'ini karşılayabilirsek çok büyük bir iş başarmış olacağız" diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, Nevit Kodallı gibi önemli bir sanatçının Mersin'de yaşamasından dolayı bir büyük onur ve kıvanç duyduklarının altını çizerek, onun hatırasının yaşatılması noktasında kentteki bir caddeye ismini vereceklerini ve bunun yanında da heykelini dikeceklerini ifade etti.

Kodallı'nın oğlu Nihat Kodallı ise şu ifadeleri kullandı: "Babam, lafını ne eksik ne de fazla söyleyen biriydi. Böyle bir durumda söyleyeceği tek şey, 'Hakkınızı helal edin' olacaktı. Bizi kucaklayan ve destekleyen tüm Mersinlilere şükranlarımızı sunuyorum."

Konuşmaların ardından törene katılanlar sahneye çıkarak, Devlet Sanatçısı Kodallı'nın naaşı başına gelerek kendisini son yolculuğuna uğurladı. Güçlükle ayakta duran Olcay Kodallı, eşinin tabutuna son defa dokunurken, oğlu Murat Kodallı ise babasının tabutunu öptü. Salondaki diğer katılımcılar da gözyaşlarına boğuldu.

Kültür Merkezi'ndeki devlet törenine Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ve Ali Oksal, DOB Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen'in yanı sıra sanat, siyaset, iş dünyasının önde gelen isimlerle çok sayıda vatandaş katıldı.

Kodallı'nın cenazesi Müftü Camii'nde gerçekleştirilen törenin ardından Mersin Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 15:11:35
Güncelleme :3 Eylül 2009 Perşembe 15:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?