5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

NKP'den Akkuyu protestosu

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) Sözcüsü Sabahat Aslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından nükleer santral kurumuna yönelik açılan ihalenin güvenirliğini yitirdiğini, bu nedenle de söz konusu ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı tepkiler sürüyor.

Hastane Caddesi üzerinde yer alan Petrol-İş Mersin Şubesi önünde toplanan grup, 'Nükleer santral istemiyoruz' yazılı pankart açıp, 'Nükleere inat yaşasın hayat', 'Türkiye nükleer çöplük olmayacak' şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Göstericilere bir süre önce Mersin Limanı'nda taşeron firma tarafından işten çıkartılan liman işçileri de destek verdi. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş, Metropol İş Merkezi'nin hemen karşı tarafında bulunan AK Parti Mersin İl Binası önünde sona erdi.

Burada grup adına bir açıklama yapan Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Aslan, Türkiye'nin nükleer santrale ihtiyacı olmadığını ve bugün gelinen noktada dünyanın nükleer santrallerden vazgeçmesine rağmen Türkiye'nin nükleer çöplüğe dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Aslan, Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralle ilgili olarak açılan ihaleyi de sert bir dille eleştirdi.

Aslan, "Dünyada denenmemiş ve Avrupa Birliği Enerji Komisyonu'ndan da lisans almamış olan nükleer santral teknolojisiyle ilgili olarak, yarışma usulüne göre açılan ancak yarışmacısı olmadan sürdürülen ihalede 3. teklif zarfları da açıldı. Buna göre Park Teknik-Atomstroyexport-Inter Rao Konsorsiyumu, kilowattsaat (kWh) başına 20.79 cent gibi fahiş bir fiyat teklifinde bulunmuştur. Ülkemizde üretilen ve satılan elektrik enerjisinin iki katı teklif veren Rus-Türk teklifi iptal edilmesi gerekirken, baştan yanlış olan ihalede kafaları karıştan bir başka gelişme yaşanmış ve teklifin okunmasının ardından firma, dünyadaki ekonomik gelişmeleri gerekçe göstererek revize teklif etmiştir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yeni bir teklif verildiğini ancak ihale şartnamesinde böylesi bir hakkın olmadığını ileri süren Aslan, buna rağmen Bakan Hilmi Güler'in yeni teklifin basına kapalı olarak açıklanacağı şeklindeki ifadesinin de kafaları karıştırdığını söyledi. Aslan, yaşanan gelişmelerle birlikte ihalenin güvenirliğinin kalmadığını, bu nedenle de söz konusu ihalenin iptal edilmesini istedi.

Nükleer enerjinin pahalı olmasının yanında kirli ve tehlikeli bir enerji olduğunun altını çizen Aslan, "Çevreye zarar vermeyen, üretim güvenirliği olan ve daha fazla istihdam yaratan, üretim maliyetlerini düşüren yenilenebilir enerji kaynakları daha uygun fiyatlara sahiptir. Bu kaynaklara yatırım yapmayan Sayın Güler, bizlere nükleer enerji ısrarının nedenini açıklamalıdır. Nükleer santral kurulmaması için mücadelemiz sürecek. Ülkemizde nükleer santralleri kurdurmayacağız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup, bir süre daha nükleer karşıtı sloganlar attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 15:29:49
Güncelleme :21 Ocak 2009 Çarşamba 15:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?