4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Nükleer karşıtı festival

MERSİN'DE NÜKLEER KARŞITI FESTİVAL

Mersin'de düzenlenen Anti Nükleer İnisiyatif Festivali "Ani-Fest"te çevreciler, nükleer santral anlaşmalarının iptal edilmesini istedi.

Çukurova Anti Nükleer İnisiyatifi ile Mersin 68'liler Derneği'nce ortaklaşa organize edilen ve merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından da desteklenen 'Ani-Fest'e Barış ve Kardeşlik Ormanı ev sahipliği yaptı. Mersin'in yanı sıra çevre illerden de katılımın olduğu festivalle birlikte Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapımı gündemde olan 'Akkuyu Nükleer Santrali' ile Sinop'a yapılacağı belirtilen nükleer santralle karşı çıkıldı ve bu noktada Rusya ile imzalanan nükleer anlaşmaların da askıya alınması talebini gündeme taşıdı.

Festival kapsamında çeşitli müzik grupları sahne alırken, platforma asılan 'Rüzgar Ol, Güneş Ol Ama Nükleerden Yana Olma' yazılı pankart dikkat çekiyor. Etkinliğe katılan gençler, üzerine nükleer karşıtı ifadelerin yer aldığı tişörtler giyerken, sahnelenen tiyatro oyunlarında nükleer karşıtı propaganda yapıldı. Belgesel gösterimlerinin yanı sıra fanzin buluşması ve atölye çalışmaları da yoğun ilgi görüyor.

Çukurova Anti Nükleer İnsiyatif Sözcüsü İnci Erkan, Mersin ve Sinop'a kurulması düşünülen nükleer santrallere karşı seslerini yükseltebilme adına bir araya geldiklerini ifade ederek, bu noktada da farklı bir organizasyona imza atmak istedikleri için böylesi bir festivali düzenlediklerini anlattı. Erkan, "Nükleer santrallere karşı bir festival düzenleyerek insanları özellikle de gençleri bir araya getirip, onları bu konuda bilinçlendirmek istedik. Ve inanıyorum ki, düzenlediğimiz etkinliğimizle de bunu başaracağız" dedi.

İnsan ile insan arasındaki çelişki çözülmediği sürece insanın doğayı ve evreni keşfetmesinin asla mümkün olamayacağını savunan Mersin 68'liler Derneği Sözcüsü Selçuk Polat ise, bu nedenle herkesin insanla insan arasındaki savaşa son vermesi ve bu noktada da mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Nükleer santrallere karşı ortaya konulan tepkilere hükümetin adeta kulaklarını tıkadığını öne süren Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk de, nükleer santralin zararlarına dikkat çekti. Mersin'in 'turizm kenti' olma iddiasını taşıdığını hatırlatan Fazıl Türk, "Peki hangi turist, nükleer santralin gölgesinde tatil yapmaya ikna edilebilir? Bu santralin kentimize ve ülkemize katkısı ne? Koca bir hiç. Bizler, sadece Akkuyu'da yapılacak olan nükleer santrale değil, nükleer santrallerin tümüne karşıyız. Dünya, Çernobil gibi facialardan gerekli dersleri çıkardı. Gelişmiş ülkeler bu teknolojiden artık vazgeçiyor" diye konuştu.

Türk, "Alternatif enerji kaynaklarımız yeterliyken, nükleerde ısrarın altında başka şeyler aramak hiç de yanlış olmaz. Akkuyu gibi muhteşem bir doğanın katledilmesine, Mersinlilerin olası bir felaketle burun buruna yaşamalarına göz yumamayız. Yetkililere tekrar sesleniyoruz; biz nükleersiz bir yaşam istiyoruz. Doğal yaşamın, ekosistemin bozulmamasını istiyoruz. İnsana saygılı, ekolojik, doğaya duyarlı, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak istiyoruz" dedi.

MERSİN'DE NÜKLEER KARŞITI FESTİVAL
İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2010 Cumartesi 16:26:01
Güncelleme :3 Temmuz 2010 Cumartesi 16:46:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?