5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nükleer karşıtları şenlikte buluştu

Mersin'de nükleer karşıtları şenlikte buluştu. Mersin'de ve Sinop'ta kurulmak istenen nükleer santrallere karşı çıkan katılımcılar, İsrail'in Gazze kentine yönelik saldırılarını da kınadı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından organize edilen şenlik, Yenişehir Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi. CHP Mersin milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer'in de katıldığı mitingde bir araya gelen nükleer karşıtları, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesiyle birlikte Sinop'ta kurulmak istenen nükleer santrallere karşı çıktı. Nükleer karşıtı yazıların yer aldığı pankartlar taşıyan katılımcılar, 'Nükleer Santral İstemiyoruz', 'Türkiye Nükleer Çöplük Olmayacak', 'Nükleere İnat Yaşasın Hayat' şeklinde sloganlar attı. Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan işçiler de düzenlenen şenliğe katılarak nükleer santral protestolarına destek verdi. Şenlikte İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da tepki gösterilerek, 'Kahrolsun İsrail' sloganları atıldı.

Burada konuşan Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Aslan, Türkiye'de nükleer santral kurma girişimlerinin 30 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çekerek, bugünkü nükleer santral kurma girişimcilerinin de dünya ölçeğinde uygulanan neoliberal savaş politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan, enerji ve egemenlik savaşlarının bir uzantısı olduğunu ifade etti. Sabahat Aslan, dünyanın hiçbir noktasında nükleer atıkların saklanması ve imhası için nihai bir çözüm ve depolama alanı bulunmadığının altını çizerek nükleer santral atıklarının doğada binlerce yıl kaybolmadığını ve doğada kaldıkları süre içinde de çevreye radyasyon yaydıklarını, bu durumun doğal bir sonucu olarak da insanların kanser ve genetik bozukluk gibi vakalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Aslan, "Nükleer santrallerin ve atıklarının bu tehlikeleri ile insan yaşamına, hayvancılığa, tarıma ve turizme vereceği zarar, ülkemizin deprem kuşağında olması hükümeti ikna etmeye yetmelidir" dedi. Türkiye'nin bugün gelinen noktada enerji alanında çok ciddi açmazlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Aslan, sorunun çözümünün de nükleer santral değil, yeni enerji yatırımlarının yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılması olduğunu savundu. Sabahat Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler, nükleer santral ihalelerinin bir an önce iptal edildiğinin açıklanmasını, yerli kaynakların değerlendirilmesi noktasında yatırım yapılmasını talep ediyoruz. Ülkemizin hiç ihtiyacı olmayan nükleer santral teknolojisine, ülkemizin nükleer çöplük olmasına karşı duruyoruz. Ülkemize nükleer santralleri kurdurmayacağız." Alman Yeşiller Partisi Üyesi ve aynı zamanda da Berlin-Mersin Dostluk Derneği Başkanı olan Rudi Blom da nükleer santrallere karşı olduklarını ve bu kapsamda Mersin'de başlatılan mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceklerini açıkladı.

Konuşmaların ardından şenlik programına geçildi. Banttan çalınan parçalarla birlikte omuz omuza halaylar çekip çifte telli oynayan katılımcılar, Moğollar Grubu'nun sahne almasıyla büyük coşku yaşadı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı şenlik, olaysız bir şekilde sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 18:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?