5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nükleer Santral beyaz perdede...

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapımı gündemde olan Akkuyu Nükleer Santrali, beyaz perdeye taşınacak. Mersin Sinema Derneği tarafından 'Kod:16' adıyla hazırlanan filmle nükleer santral konusu neden-sonuç ilişkisi içinde sorgulanacak.

Filmin yönetmenliğini üstlenen Yasin Korkmaz, nükleer santral konusunun 40 yıldan bu yana tartışıldığını hatırlatarak aradan geçen onca zamana karşın nükleer enerji konusunun net olarak anlaşılamadığını, santrali destekleyenle karşı çıkanların zaman zaman taraf değiştirmesinin de bu durumu çok net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Korkmaz, dünyada nükleer enerji kaynaklarından vazgeçilerek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelindiğini buna rağmen Türkiye'de nükleer santral konusunda ısrar edilmesine de bir anlam veremediğini söyledi.

Nükleer santrallerin, çevreye karşı öldürücü bir etkisi olduğunu iddia eden Korkmaz, şöyle konuştu: "Biz filmimizde konunun bir tek çevre yönünü değil dünya siyasetindeki yerini de sorguluyoruz. Filmimiz insanlara olayı daha iyi anlatmak için nükleer santral kurulduktan sonrasını anlatıyor." Korkmaz, şu an hazırlık aşamasında olan filmle birlikte ucuz ve yüksek enerji kaynağı olarak anlatılan nükleer sistemin dışa bağımlılığı da beraberinde getireceğine dikkat çekildiğini anlattı.

Projeyi ulusal bazda birçok kişi ve kuruluşun görüşüne sunduklarını dile getiren Yasin Korkmaz, bu konuda filme gösterilen ilginin de kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi. Korkmaz, filmin halen cast aşamasında olduğunu, storyboard çizimlerinin de devam ettiği bilgisini vererek, 'Kod:16' adlı filmin çekimlerine de 2009 yılı Eylül ayı başında başlayacaklarını bildirdi.

Filmin tamamlanmasının ardından Mersin'in yanı sıra Adana, Antalya, İstanbul, İzmir ve Ankara'da anlaşma yapılan sinema salonlarında özel gösterimlerde izleyiciyle buluşacağını belirten Korkmaz, filmi taşıyacak birkaç önemli karakterin dışında bütün karakter ve tiplemeleri bölge halkının canlandıracağını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 14:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?