5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nükleer Santral ihalesi yargıda

Mersin'de kurulması planlanan ve aynı zamanda da Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacağı belirtilen Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili olarak yapılan ihale yargıya taşındı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, söz konusu ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili olarak Mersin Adliye Sarayı önünde açıklamalarda bulunan Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Aslan, Akkuyu Nükleer Santral İhalesi'ne 13 firma katılmasına rağmen, sadece 1 firmadan teklif alındığını hatırlatarak, ihalenin yarışma usulüne göre açılmasına rağmen sadece Park Teknik-Atomstroyexport-İnter Rao konsorsiyumunun kilovat/saat başına 20.79 centlik bir fiyat teklifinde bulunduğunu anlattı.

Aslan, "Ülkemizde üretilen ve satılan elektrik enerjisinin 2 katı teklif veren Rus-Türk teklifinin iptal edilmesi gerekirken firma, dünyadaki ekonomik gelişmeleri gerekçe göstererek revize teklif etti. Nükleer Santral İhale Yasası'nda fiyat teklifinin değiştirilebileceğine dair bir ibare bulunmamasına ve İhale Şartnamesi'nin 29. maddesi tarafından men edilmiş olmasına rağmen, Rus yetkililerle fiyat teklifi üzerinden sözlü pazarlık süreci başlatıldı. Görüşmelerde tarafların birbirine ne gibi taahhütlerde bulunduğunu bilmiyoruz. Ancak basında yer alan bilgilere göre, üzerinde tartışılan fiyat 13-15 centaralığıdır. Türkiye'nin, toplam elektrik üretim maliyetinin 52 katı olan bu fiyat üzerinden 15 yıl sabit alım garantili bir anlaşma yapılmak isteniyor" dedi.

Nükleer santrallerin tehlikeli, pahalı ve dışa bağımlı bir yatırım olduğunu vurgulayan Aslan, bu santrallerin çevre ve insanlar açısından çok ciddi riskler taşıdığını, bunun yanında nükleer santrallerin atıklarıyla ilgili sorunun hala çözülemediğini ve atıklarla ilgili riskin de yüz binlerce yıl sürebileceğine dikkat çekti. Aslan, rüzgar enerjisinde üretilen elektriğin kilovat/saat ücretinin 4-9 cent aralığına, güneş enerjisinde ise 9-15 cent aralığına kadar düştüğünün altını çizerek, elektrik üretim maliyetinin yanında atık yönetimi ve söküm maliyetlerinin dahil edilmeden Park Teknik-Atomstroyexport'un, nükleer santral yapımıyla ilgili teklifinin 13-15 cent aralığında olduğu dile getirdi.

Söz konusu teklifle birlikte nükleer enerjinin çok pahalı olduğunun net bir şekilde ortaya konulduğunu belirten Aslan, "Bugün yenilenebilir enerji kaynaklarının, enerjinin etkin ve verimli kullanılması yöntemlerinin maliyetleri nükleer enerjiden çok daha düşük. Bu yatırımlarla çok daha hızlı ve ucuz bit şekilde enerji üretebilecek, aynı zamanda da daha nitelikli ve fazla istihdam olanakları sağlanabilecektir. Ülkemizde geç olmadan akılcı ve kalıcı bir enerji politikası yaşama geçirilmelidir. Hükümet, Türkiye'nin enerji ihtiyacına ve güvenliğine gerçek çözümler üretmek istiyorsa nükleer santrallere değil, temiz ve yenilenebilir enerjilere yatırım yapmak zorundadır" diye konuştu.

Sabahat Aslan, açıklamasının ardından Mersin NKP üyeleriyle birlikte Adliye Binası'na girerek, burada konuyla ilgili olarak Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 17:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?