5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nükleer santral karşıtları Silifke'de

BİSİKLETLİ NÜKLEER SANTRAL KARŞITLARI SİLİFKE'DE

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapılması gündemde olan Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı tepkiler sürüyor. Mersin kent merkezinden bisikletleriyle yola çıkan nükleer santral karşıtları, Silifke'ye geldi.

Yaklaşık 150 kilometrelik bir yolda belirli aralıklarla pedal çevirip nükleer santrallere karşı tepkilerini dile getirecek olan çevreciler, Silifke Belediye Binası önünde toplanarak basın mensuplarına açıklama yaptılar.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) sözcüsü Sabahat Aslan, nükleer santrallerin kuruldukları bölgenin geleceği, yaşam alanı ve ekolojik dengesi açısından büyük bir tehlike olduğunu iddia etti. Söz konusu santrallerin çalıştığı süre boyunca atıklarının sürekli radyasyon yaydığını vurgulayan Aslan, bu radyasyonun da tarım, hayvancılık, balıkçılık ve turizmi yok ettiğini, bunun yanında insan sağlığını bozduğunu belirterek, söz konusu enerjinin aynı zamanda da pahalı, hammadde ve teknoloji açısından da

dışa bağımlı olduğunu savundu. Aslan, "Dünya artık nükleer santralden vazgeçiyor. Çünkü çok pahalı ve riskli. Teknolojisi ne kadar yenilense de kaza riski engellenemiyor ve üretim güvenliği sağlanamıyor. Daha ucuz enerji elde edilemiyor. Ülke olarak enerjiyi etkin ve verimli kullanabiliriz. Bunun yanında yenilenebilir enerji kaynaklarına güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapabiliriz. Bu sebeple nükleer santrallere ihtiyacımız yok. Bizler tarımımıza, hayvancılığımıza, turizmimize ve sağlığımıza sahip

çıkmak için, ülkemizin nükleer çöplük haline dönüşmemesi için Akkuyu'da ve ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral yapılmasını istemiyoruz" dedi.

Adana ÇETKODER temsilcisi Sadun Bölükbaşı ise nükleer santrallerin Türkiye'nin geleceğini, sağlığını ve bağımsızlığını tehlikeye sokacağını ileri sürdü. Nükleer enerji yerine yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini savunan Bölükbaşı, tüm bunların yanında enerji tasarrufu ve verimliliğinin sağlanmasını istedi.

Bölükbaşı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın vazgeçmiş olduğu kirli, yatırımı ve ürettiği enerji pahalı, tümüyle dışa bağımlı, yakıt kaynakları sınırlı, riskli olan ve hala çözülemeyen radyoaktif atık sorunu bulunan, ekolojik dengeyi bozan ve ülkemizin hiç ihtiyacı olmayan nükleer santral teknolojisine karşı 'hayır' diyoruz."

Konuşmaların ardından nükleer karşıtları bisikletlerine binerek Akkuyu'ya doğru yola çıktı. Çevrecilerin Taşucu Belediyesi'ne kadar pedal çevirip, daha sonra buradan da araçlara binip Akkuyu'ya ulaşacakları ve nükleer santralin yapılacağı alanda da kitlesel bir eylem gerçekleştirecekleri bildirildi.

BİSİKLETLİ NÜKLEER SANTRAL KARŞITLARI SİLİFKE'DE
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 13:06:03
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 22:34:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?