2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Nükleer santral kurumlarına tepki

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Sabahat Arslan, Türkiye'nin hiçbir yerinde nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, nükleer yerine yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması durumunda da Türkiye'nin enerji sorununun kendiliğinden çözüleceğini savundu.

Platform üyeleriyle birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde ortak bir açıklama yapan Sabahat Arslan, nükleer santrallerin taşıdığı risklerin yanında atık sorunu, kaza riski gibi geri dönüşümü olmayan sonuçlarla birlikte pahalı ve dışa bağımlı olması nedeniyle dünya genelinde santral programlarının durdurulmasına neden olduğunu kaydetti. Arslan, ancak buna rağmen Türkiye'de nükleer santral kurulması çalışmalarına devam edildiğini belirtti.

Nükleer santrallerle birlikte Türkiye'nin kirli ve terk edilmiş eski teknolojilere mahkum edilmek istendiğini ileri süren Arslan, bugün gelinen noktada dünyanın hiçbir yerinde nükleer atıkların saklanması ve imhası için lisanslı nihai bir çözüm ve depolama alanı bulunmadığını hatırlattı. Nükleer santral atıklarının doğada binlerce yıl kaybolmadığını ve doğada kaldıkları zaman diliminde de çevreye radyasyon yaydığını dile getiren Arslan, bu durumun da insanlarda çeşitli kanser ve genetik bozukluklara neden olduğunun kanıtlandığını söyledi.

Arslan, "Nükleer santrallerin ve atıklarının bu tehlikeleri insan yaşamına, hayvancılığa, tarıma ve turizme zarar verecektir. Biz biliyoruz ki; Akkuyu için teklif veren Rus teknolojisi, Çernobil kazasından kalan ve dünyaya çok kötü bir miras bırakmıştır. Nükleer santral yerine ülkemizde elektrik iletim ve dağıtım hatlarındaki kayıp kaçak oranını düşürülmelidir. Dünyanın yatırım yaptığı risksiz, sonsuz, barışçıl ve ülkemizin zengin olduğu rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Bizler, ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral yapımına izin vermeyeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 17:37:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?