4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'Nükleer santrale karşı değiliz'

NÜKLEER SANTRALE TEPKİLER

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş dünyası olarak nükleer santrale karşı olmadıklarını ifade ederek, karşı oldukları konunun yer seçimi olduğunu söyledi.

Aşut, nükleer santralin her yerde kurulabileceğini ancak, turizmin her yerde yapılamayacağını kaydetti.

Aşut, beraberindeki MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir süre önce gerçekleştirilen genel kurul sonrasında yeniden başkanlık görevine getirilen Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer'i makamında ziyaret ederek, yeni dönemde Dinçer'e başarı dileklerini iletti. Ziyaret esnasında yapılan konuşmaların odak noktası ise Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 'Nükleer Santral Anlaşması'nın ardından Mersin'in Gülnar ilçesine

bağlı Büyükeceli beldesinde yapımı gündemde olan Akkuyu Nükleer Santrali oldu. Kentin gelişimine katkı sunacak her türlü girişimi destekledikleri gibi kente zarar verebilecek her türlü adımın karşısında duracaklarının altını çizen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Akkuyu Nükleer Santrali'ne de iş dünyası olarak karşı çıktıklarını anlattı. Aşut, bölgede kurulacak nükleer enerji santralinin aynı zamanda bölge turizmi başta olmak üzere tarım, hayvancılık ve balıkçılığı bitme noktasına getireceğini

iddia ederek, 'Çernobil Faciası'nı hatırlattı. Çernobil'de olduğu gibi olası bir sızıntısının milyonlarca insanın hayatını tehlikeye sokacağını kaydeden Aşut, bu kapsamda iş dünyası olarak nükleer santrallere değil, bu santralin yapılacağı yerin seçimine karşı olduklarını vurguladı.

Nükleer santrallerin her yere kurulabileceğini, ancak 'bacasız sanayi' olarak adlandırılan turizm her yerde yapılamayacağı gibi tarım ve hayvancılığın da her yerde geliştirilemeyeceğini söyleyen Aşut, Mersin'de nükleer santral kurulmasını istemediklerini açıkladı. Mersin'de özellikle son dönemlerde oldukça önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Aşut, "Bugün Mersin şanslı bir döneme girdi. Çukurova Bölgesel Havaalanı Mersin'e kurulurken, Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi de hayata geçiriliyor.

Taşucu-Anamur Otoyolu ise tamamlanma aşamasına geldi. Tüm bu gelişmelerse, kenti turizmde bölgenin yıldızı olmaya aday bir konuma getirdi. Ancak böylesine güzel gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Akkuyu'ya kurulacak bir nükleer santral, tüm bu yatırımların ölü doğmasına neden olacak" diye konuştu.

MESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, 'Akkuyu Nükleer Santrali'ne kendilerinin de karşı olduğunu dile getirerek, MTSO ile bu konuda ortak hareket edeceklerini, bununla birlikte kentteki tüm sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip, konuyu geniş kapsamlı ele alacaklarını kaydetti. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapacağımız toplantıyla birlikte Akkuyu gibi bakir bir bölgeye nükleer santral kurulmasının yanlışlığını, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a anlatıp, yer seçimi konusunda alınan kararın bir kez daha gözden geçirilmesini talep edeceğiz."

NÜKLEER SANTRALE TEPKİLER
İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2010 Pazartesi 14:13:04
Güncelleme :7 Haziran 2010 Pazartesi 18:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?