2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Nükleer santrale karşı tepkiler

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Sabahat Aslan, nükleer santrallerle ilgili olarak çıkartılan yasalarla birlikte, Türkiye'nin nükleer çöplüğe dönüştürülebileceğini savunarak, ABD ve Avrupa'daki nükleer atıklarının da Türkiye'ye dökülebileceğini ileri sürdü.

Mersin NKP üyeleriyle birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde ortak bir açıklama yapan Aslan, Türkiye'de hayata geçirilmek istenen nükleer santralleri 'ölüm projesi' olarak nitelendirdi. Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde kurulmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili olarak; Atomstroyexport-İnter Rao-Park Teknik adlı şirketlerden oluşan konsorsiyumun teklifine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından 'Teknik Ölçütlere Uygunluk Belgesi' verildiğini hatırlatan Aslan, konsorsiyumun fiyat teklifinin de TETAŞ'a gönderildiğini ve son kararı da Bakanlar Kurulu'nun vereceğine işaret etti.

Büyükeceli Belediye Başkanı Kemal Güdül'ün, "Nükleer santralle birlikte 6 bin kişiye istihdam sağlanacak" şeklindeki açıklamalarını da eleştiren Aslan, söz konusu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını konuyla ilgili olarak yürürlüğe giren yasada da nükleer santralde çalışacak tüm personelin uzman ve deneyimli olması şartı arandığını söyledi. Aslan, bu nedenle de Güdül'ün açıklamalarının kamuoyunu yanıltma amacı taşıdığını ve dile getirilen iş vaadinin de gerçeklik payının olmadığının altını çizdi.

Çıkartılan yasa ve yönetmeliklerle birlikte Türkiye'nin 'nükleer çöplük' haline dönüştürülebileceğini ileri süren Aslan, "Yani Akkuyu'ya nükleer santral kurulmasa bile buraya ABD'nin ve Avrupa'nın nükleer atıkları da gömülebilecektir. Nükleer santralin kurulduğu yerlerde tarım biter, hayvancılık biter, balıkçılık biter, turizm de biter, insanlığın sağlığı da bozulur. Türkiye'yi yeni facialara sürüklemeye ve nükleer lobilerin pazarı-çöplüğü yapmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.

Türkiye'deki mevcut yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının binlerce kişiye iş umudu olabileceğine dikkat çeken Aslan, bu nedenle nükleer santral sevdasından vazgeçilmesi gerektiğini savundu. Aslan, "1972 yılından günümüze kadar süren mücadelemizle birlikte ülkemizde nükleer santralin kurulmasına izin vermedik. Bugün de, yarın da izin vermeyeceğiz. Nükleer santrallere karşı mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 16:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?