5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nükleer santrale tepki artıyor

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı tepkiler sürüyor. Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale, nükleer santrale karşı olduklarını ve bu kararın altına imza atanları beldeye davet ederek, kararlarını bölgeyi gördükten sonra yeniden değerlendirmelerini istedi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde platform üyeleriyle ortak bir açıklama yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sabahat Aslan, nükleer santrallerin insanı ve çevreyi yok edeceğini ileri sürerek, Türkiye'nin hala nükleer tehdit ile karşı karşıya olduğunu savundu.

Aslan, bugün gelinen noktada dünyanın nükleer santrallerden vazgeçtiğini belirterek, Türkiye'nin hiç ihtiyacı olmamasına karşın söz konusu santralleri kurmak istemesine de bir anlam veremediklerini vurguladı.

Aslan, "Ülkemizin nükleer çöplük olmasına, nükleer silahlanmaya, bilimsel dayanaktan yoksun,tamamen siyasal tercihlere dayalı nükleer santral kurma kararına karşıyız. Temiz enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını, enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını istiyoruz. Nükleer lobilerin dayatmalarıyla geleceğimizin ve yaşam alanlarımızın tehdit altında bırakılmasına karşı sessiz kalmayacağız" dedi.

9 Ağustos Pazar günü Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde 'Nükleer Santrallere Hayır' adı altında bir miting düzenleyeceklerini belirten Aslan, 7-8 Ağustos tarihleri arasındaysa Akkuyu'da çadırkent kuracaklarını ve tüm nükleer karşıtlarının burada toplanacağı bilgisini verdi.

Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale ise, nükleer enerjinin Türkiye için bir ihtiyaç olması halinde nükleer santrallerin yapılmasından yana bir duruş sergileyeceklerini ancak burada da yer konusunda itirazları olduğunu dile getirdi. Mehmet Kale, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye başkanlığına gelmesiyle birlikte yapılan ilk Encümen Toplantısı'nda 3 AK Parti ve 7 MHP'li üyenin Büyükeceli'de nükleer santral yapılmasına izin verilmemesi noktasında ortak karar aldıklarını anlattı.

33 yıl öncesinde Akkuyu Nükleer Santrali için beldede kamulaştırılan arazilerin geri verilerek, buraların turizme kazandırılması gerektiğini savunan Kale, bu önerilerinin hayata geçirilmesi halinde de nükleer santralden elde edilecek gelirden daha fazla bir gelir elde edilebileceğini ileri sürdü. Kale, "Uzaktan değil, Büyükeceli'ye gelip beldenin güzellikleri görüldükten sonra nükleer santral yapılıp yapılmayacağına karar verilsin. Nükleer santral yapımı noktasında karar verenleri ben beldemize gelip burayı görmelerini istiyorum. Bugüne kadar hiçbir Kültür ve Turizm Bakanı bölgeye gelmedi" diye konuştu.

Nükleer santral yapılmak istenen alanda yılın 12 ayı rüzgar veya güneşten enerji üretilebileceğini ifade eden Kale, buna rağmen nükleer santral konusunda ısrarcı olunmasının altında art niyet aradıklarını söyledi. Bölgenin büyük bir bölümünün ormanlarla kaplı olması nedeniyle elektrik tellerinden kaynaklı yangınların meydana geldiğini vurgulayan Mehmet Kale, 14 milyar dolarlık yatırımı bölgeye yapmak istenmesine karşın, söz konusu enerji nakil hatlarını yer altına alma konusunda yetersiz kalındığına dikkat çekti.

Nükleer santralin yapılacağı alana 'güvenlik' gerekçesiyle giriş-çıkışların engellendiğini ileri süren Kale, konuşmasını da şöyle sürdürdü:

"Bugün balıkçıların dahi giremediği alana yarın öbür gün nükleer santral yapıldıktan sonra ne hale geleceğini düşünmek bile istemiyoruz. Burada açık ve net söylüyorum; ne Mersin'de, ne de Türkiye'de ülkemizin hiçbir bölgesinde nükleer santral kurulmasını istemiyoruz ve buna karşı çıkacağız."
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 16:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?