5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Nükleer santrale tepkiler artıyor

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Akkuyu ve Mersin kıyılarındaki deniz suyu sıcaklığının artmasının, denizel ekosistemle birlikte tüm deniz canlılarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan 'Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı çıkan Cihat Lokmanoğlu, bölgede ekolojik planlama yapılmadığını, denizin ekosisteminin en az etkilenmesi için bir çözüm üretilemediğinin bizzat uzmanlar tarafından dile getirildiğini anlattı.

Lokmanoğlu; Akkuyu'nun başta lagos, istavrit, barbunya, çipura, tuna, mercan, fangiri, akya, palamut gibi çeşitli balık türlerini ve Akdeniz foku ile ceratta ceratta türü yeşil deniz kaplumbağalarını da bünyesinde barındırdığını hatırlattı.

Söz konusu deniz canlılarının yaşam alanını oluşturan Akkuyu'nun, aynı zamanda biyolojik çeşitlilik bakımından da Türkiye'nin ender yörelerinden biri olduğunu ifade eden Lokmanoğlu, "Akkuyu'da ve Mersin kıyılarındaki deniz suyu sıcaklığının artması halinde, denizel ekosistem ve dolayısıyla balık türleri ve diğer deniz canlılarının bu durumdan olumsuz etkilenmeleri kaçınılmaz olur. Nükleer santralın kendi bölgelerinde kurulmaması için mücadele sergilemekte olan Mersin halkı, tüm kurum ve kuruluşlarıyla buna karşı çıkmakta, gerekli girişimlerde bulunarak yasal yolları da zorlamaktadır" dedi.

Ege ve Doğu Akdeniz kıyılarında yer alan balık çiftliklerinin Mersin'e taşınmasıyla ilgili gelişmeleri de değerlendiren Cihat Lokmanoğlu, balık çiftliklerinin genelde ülke ekonomisine sunduğu katkının yanında birçok yan sektörü de harekete geçirdiğinin, hayvansal ürün dışsatımını da artırdığının bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Mersin'in uzun bir süredir 'turizm kenti' olmak için çalıştığını vurgulayan Lokmanoğlu, Mersin-Tarsus sahilinin turizm bölgesi ilan edildiğini, bunun yanında yakın bir tarihte atıksu arıtma tesisinin de faaliyete girmesiyle kent içinde denize girilebileceğini anlattı.

Lokmanoğlu, "Mersin'in, Silifke-Anamur kıyı şeridine balık çiftlikleri kurulması ile bu iddialı durumunun riske girme tehlikesi bulunmaktadır. Nitekim, Mersin Platformu iş birliğinde Taşucu Belediyesi ile Mersin Barosu Çevre Komisyonu'nun Danıştay'da açtığı dava sonucu, Danıştay 6. Dairesi; 'bölge bazında uygulanacak plan ve program değişikliklerinin bir yönetmelik çerçevesinde yapılmaması' gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararını vermiştir" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 15:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?