4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Nükleer santrale tepkiler sürüyor

NÜKLEER SANTRALE TEPKİLER

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapımı gündemde olan Akkuyu Nükleer Santrali'ne tepkiler sürüyor. Eylemlerine devam eden nükleer karşıtları, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın iptal edilmesini isterken, milletvekillerinden de anlaşmaya onay vermemelerini istedi.

Metropol Postanesi önünde toplanarak 'Nükleer Santral İstemiyoruz' yazılı bir pankart açan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri sloganlar atarken, polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Nükleer santralin Mersin'e ve Türkiye'ye vereceği zararları anlatan mektupları milletvekillerine gönderen eylemciler, önümüzdeki günlerde TBMM'de görüşülecek olan 'Nükleer Anlaşma'ya destek verilmemesi çağrısında da bulundu.

Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını, kurulacak santralin tamamen Rusya'ya ait olacak olması nedeniyle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının artacağını öne sürdü. Nükleer santralin yapılacağı bölge olarak öne çıkan Akkuyu'nun aynı zamanda 'Ecemiş Fay Hattı' üzerinde yer aldığını hatırlatan Aslan, buna rağmen santralin yapılmasında ısrar edilmesinin yeni bir 'Çernobil' faciasına davetiye çıkartmak olacağını savundu. Aslan, Akkuyu ile ilgili 40 yıl önce alınan yer lisansının geçerliliğini yitirdiğini de iddia etti.

Çernobil faciasından sonra elde kalan eski teknolojilerin Türkiye'ye gönderildiğini ileri süren Aslan, milletvekillerine seslenerek, "Avrupa'nın, Amerika'nın, Rusya'nın imha edemediği, güvenli saklayamadığı, sürekli radyasyon yayan nükleer atıkların ülkemizde gömülmesine, tarımımıza, turizmimize darbe vurulmasına izin vermeyin. Bu sözleşmeye ortak olmayın" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından nükleer karşıtları olaysız şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2010 Çarşamba 16:46:03
Güncelleme :26 Mayıs 2010 Çarşamba 17:20:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?