3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

ODTÜ'lü kimyager çığır açacak

Mersin'de, bir kimyacının hayata geçirdiği proje ile 40 dakikada anlatılan bir konu 6-7 dakikada görsel eğitimle öğrencilere aktarılıyor ve yüzde 99 "akılda kalma" garantisi veriliyor.

"Ritimli Görsel Eğitim" adı verilen ve Türkiye'de bir ilk olan sistem, 8-16 yaş arası öğrenciler üzerinde şu an sadece Fen Bilgisi dersinde uygulanırken, 3 ay içerisinde Türkçe, Matematik, İngilizce ve Sosyal Bilgiler dersleri için de uyarlanacak. Projenin patentini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuran Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu Seçkinler Dershanesi Müdürü Kimyager Mustafa Koca, yaptığı açıklamada, geliştirdiği sistemle Türk eğitim sisteminin çok daha iyi yerlere geleceğine inandığını söyledi.

Yaklaşık 5-6 yıldır bu sistem üzerinde çalıştığını anlatan Mustafa Koca, şöyle konuştu: "8-16 yaş arası öğrencilere hitap eden 'Ritimli Görsel Eğitim' sistemi, öğrenciye heyecan duymasını ve bir adrenalin salgılamasını, dolayısıyla beynin daha erken uyarılmasını sağlıyor. Öğrencilerin topladıkları 6-7 dakikalık dikkat süresi içerisinde biz eğitim işini bitiriyoruz."

Eğitimde kolay öğrenme yollarının bulunması gerektiğini düşünerek yola çıktığını ifade eden Koca, bunun için de çocukların zaafını çok iyi kullanmak gerektiğini, çocuklar neye eğilim duyuyorlarsa eğitimde de bunu tespit ederek, o yönde bir eğitim sisteminin uygulanması gerektiğini söyledi. Mevcut eğitim sisteminin de öğrenci merkezli eğitimi öngördüğünü hatırlatan Koca, şöyle konuştu: "O zaman öğrencinin istediği şey seçilmeli. Ben bu kapsamda ilk olarak bir deney yazılımını hazırladım ve ilk olarak fen bilgisi dersinde bu sistemi hayata geçirdim. Önümüzdeki Haziran ayı içerisinde de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve İngilizce derslerinde uygulamayı düşünüyorum. Bizim en önemli sıkıntılarımızdan biri öğrenme basamaklarını iyi bilmiyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızın da çoğu öğrenme basamaklarını iyi kullanamıyor. Öğrenmede bizim iki şeyi iyi öğretmemiz gerekiyor. Birincisi temel bilgiyi, ikincisi temel bilgilerin birleştirilmesini öğretmemiz gerekiyor. Bu iki şeyi bir arada yaparsak, çocuğun çözemeyeceği problem yok. Analitik düşünen öğrencileri kazanmamız gerekiyor."

Bu sistemi ilk olarak kendisinin de sahibi olduğu dershanede uygulamaya başladığına dikkat çeken Mustafa Koca, şu ana kadar çok iyi sonuçlar aldığını, hatta başarısız görünen öğrencilerden alınan sonuçların başarılı öğrencilerden alınan sonuçların biraz daha üzerinde olduğunu söyledi. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı'nın araştırıp gerçek sonucu ortaya çıkarmasını talep eden Koca, çocukların öğrendikleri bilgileri kısa zamanda unuttuğunu ve zamanlarının çoğunu unuttuklarını öğrenmeye harcadıklarını da anlattı.

Bu sistemle 20 dakikada unutmanın önüne geçerek, farklı bir ders çalışma tekniği ortaya çıkardıklarını dile getiren Koca, öğrencilere dakikada 5 bin kelime algılayacak bir çalışma tekniği uyguladıklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 13:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?