2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Öğretim üyesi Türkiye'yi temsil etti

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu Öğretim Üyesi Serkan Gönenç, Bulgaristan'ın Troyan kentinde düzenlenen 16. Uluslararası Art Ceramica Sempozyumu'nda Türkiye'yi temsil etti. 

Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Bosna-Hersek, Litvanya, Bolerus, Polanya, Ukranya, Almanya ve Japonya'dan toplam 30 sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte serbest seramik çalışmaları gerçekleştirildiği bildirildi. 

Prof. Hristo Yunkova ve Maria Yunkova tarafından düzenlenen sempozyum kapsamında iki adet deniz feneri yaptığının bilgisini veren Serkan Gönenç, Antalya'nın Fener kentinde doğup büyüdüğünü ve bu nedenle de yapmış olduğu çalışmasında kendi kültürünün etkilerini ortaya koyduğunu söyledi. Gönenç, "Üzerinde hilal figürü olan fener Türkiye'yi, haç olan ise Bulgaristan'ı simgeliyor. Türkiye daha kalabalık bir ülke olduğu için onu büyük olarak, Bulgaristan ise yaklaşık 6 milyonluk bir nüfusu barındırdığı için onu da daha küçük bir şekilde tasvir ettim" dedi. 

Türkiye'nin seramik sanatında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığının altını çizen Serkan Gönenç, söz konusu sanatta ülke olarak Çin'in gerisinde olmamıza karşın, Bulgaristan gibi ülkelerden oldukça ileri seviyede olduğumuzu savundu. Gönenç, Türkiye'deki seramik sanatının Bulgaristan'a göre daha ince ve daha zarif olduğunu vurgulayarak, Troyan bölgesindeki seramiklerin de Türkiye'deki Kınık çömleklerine benzediğini kaydetti. 

Her iki bölgede de geleneksel çömlekçi tornasının kullanıldığına dikkat çeken Gönenç, "Ancak günümüz Türkiyesi'nde oldukça gelişmiş bir teknolojiyle seramik üretimi yapılıyor. Örneğin; Troyan'da torna dışında elde ve makinelerde de üretim yapılsa bile bizimki ile kıyaslanamaz" diye konuştu. 

Gönenç, Troyan'ın aynı zamanda tamamen seramiklerden oluşan müzesi, sanat okulu, atölye ve fabrikalarıyla birlikte seramikle ilgili A'dan Z'ye kadar her şeyi barındıran bir kent özelliği taşıdığını da sözlerine ekledi. 

Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen "Art Ceramica Sempozyumu" ile birlikte farklı ülkelerden gelen seramik sanatçılarını yakından tanıma fırsatını yakaladığını belirten Gönenç, bunun yanında da seramikle ilgili yeni teknikler öğrendiğini, farklı kültürlerin deneyimlerinden yararlandığını ifade etti. Gönenç, sempozyumda birçok sanatçıdan davet aldığını, kendisinin de kimi sanatçıları Türkiye'ye ve Mersin Üniversitesi'ne davet ettiğini belirterek, Japonya'dan 1-2 ay içerisinde seramik sanatçılarının Mersin'e geleceğinin bilgisini verdi. 

Sempozyuma katılan her ülke için 1 günün ayrıldığını kaydeden Gönenç, bu kapsamda Türkiye'yi ve doğal olarak da Türk kültürünü en iyi şekilde tanıtmaya çalıştığını, yapmış olduğu sunumda Mersin Üniversitesi'ni ve Türkiye'yi tanıtan bir film gösterimi gerçekleştirdiğini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 15:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?