5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Öğretmenlerden 'kolbastı' şov!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 89. yıldönümü, Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de coşkuyla kutlandı.

Kentin dört bir yanı ay-yıldızlı Türk bayraklarıyla süslenirken, vatandaşlar kutlamalara büyük ilgi gösterdi.

Kutlamalar kapsamında ilk tören Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve kent protokolünün yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Vali Aksoy'un Şeref Defteri'ni imzalamasıyla son buldu. Aksoy, deftere şunları yazdı:

"Büyük Atatürk; tarihin şahit olduğu en büyük bağımsızlık mücadelesi neticesinde kurulan Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 89. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Dünya üzerinde çocuklara bayram armağan edilen tek ülkenin çocukları olmanın gurur ve idrakiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin ve ulusal egemenliğimizin daimi bekçisi olacak evlatlarımız, bıraktığınız mirası bütün varlıklarıyla korumaya devam edeceklerdir."

BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİ DE ŞEREF TRİBÜNÜNDE
Kutlamalar daha sonra tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda devam etti. Vali Hüseyin Aksoy, Tuğamiral Soner Polat, Belediye Başkanı Macit Özcan ve kent protokolünün yanı sıra Mersin Limanı'nda bir dizi incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nde (UNIFIL) görevli Tuğamiral Thierry Pynoo ve beraberindeki askeri heyet de kutlamaları şeref tribününden takip etti. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 23 Nisan tarihinin sadece bir ay ve günden ibaret olmadığının altını çizen Gül, "Bugün, ulusal egemenlik günüdür. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milletin kendi kaderini eline aldığı, var olma ve yok olma savaşı verdiği, haklarını kazanarak kendi kendine egemen olduğunu gösterdiği ve bunu tüm dünyaya ilan ettiği yani ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün ve aydır" dedi.

"MİLLETLERİ AYAKTA TUTAN MİLLİ BİRLİK VE EGEMENLİKTİR"
23 Nisan'ın Türk toplumunun 'milli devlet' olabilmenin onuru ve gururunu sadece kendi içinde yaşadığı bir gün olmadığını vurgulayan Gül, dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarla kardeşlik, dostluk, birlik ve beraberlik duygusunun paylaşıldığı bir gün olduğunu dile getirdi. Gül, kendi gücüne dayanarak varlığını ve bağımsızlığı koruyamayan milletlerin başkalarının tutsağı olmaktan kurtulamayacağını ifade ederek, Türk milletinin tarih boyunca özgürlüğüne düşkünlüğüyle tanındığını, dört bir yanı düşmanlarla sarılı olduğu zamanlarda bile Türklerin bağımsızlık ve egemenlik tutkusundan ödün vermeyerek, adını tarihe altın harflerle yazdırdığını söyledi. Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milli egemenlik ilkesinin millet iradesine girdiği 23 Nisan 1920 tarihi; Türk ve dünya tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü milletleri ayakta tutan milli birlik ve egemenliktir. 23 Nisan'la birlikte devletin yönetim sisteminde başlayan bu büyük değişim, Türk ulusunun binlerce yıllık tarihindeki en büyük devrimi simgeleyen 29 Ekim 1923 tarihindeki cumhuriyetin ilanı ile son bulmuştur. Cumhuriyetimiz dil, din, ırk, mezhep, cinsiyet, inanç, siyasi düşünce, fikir ayrımı yapmadan herkesi kucaklayan ve yücelten değerler bütünüdür. Bu bütünlüğe milletimizin en yüce duygularıyla bağlanmıştır. Millet olarak huzurumuzu ve başarımızı birlik ve beraberliğimize olan inancımızla sağlayacağız."

Yapılan konuşmaların ardından tören geçişi yapıldı ve ilköğretim okulu öğrencileri şiirler okudu. Kutlamalarda öğrenciler ayrıca, ünlü şarkıcıların parçaları eşliğinde hazırladıkları dans ve halk oyunları gösterilerini sundu. Tribünde yer alan öğrenciler ise üzerlerine giydikleri kırmızı ve beyaz tişörtlerle 'Atam İzindeyiz' yazısını oluşturdu. Öğrenciler, 'Haydi Kızlar Okula', 'Laikliğin İzindeyiz' şeklindeki yazılarıyla toplumsal mesajlar da verdi. Tören 10. Yıl Marşı'nın okunması ile sona ererken, protokolün stattan ayrılmasının ardından kutlamalarda görev yapan öğretmenler sahaya çıkarak kolbastı oynadı.

Öte yandan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına DTP'liler katılmadı. 29 Mart yerel seçimlerinde DTP'den merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanlığı'na seçilen Fazıl Türk'ün de, partisinin aldığı karar doğrultusunda kutlamalara katılmadığı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 16:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?