2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Öğretmenlerin % 57'si kiracı

Eğitim-Bir-Sen Mersin Şube Sekreteri Ertuğrul Yıldız, Türkiye'deki öğretmenlerin yüzde 57'sinin kiracı olduğunu belirterek, bir öğretmenin ev alabilmesi için 20 yıl çalışması gerektiğini söyledi.

Yıldız, Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim çalışanlarının sorunlarının çok ciddi boyutlara ulaştığını, ancak eğitimcilerin en çok maddi imkansızlıklar ve kendilerine hak edilen değerin verilmemesinden şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Yıldız, sendika olarak bir süre önce yapmış oldukları araştırmada eğitim çalışanlarının ancak 20 yıl çalışarak ev satın alabileceğini tespit ettiklerini, bununla birlikte evi olmayan eğitimci sayısının da yüzde 57'lere ulaştığını kaydetti. Eğitimcilerin önemli bir bölümünün geçim sıkıntısı yaşadığını ifade eden Yıldız, "Eğitimciler ay sonunu zor getiriyorlar ya da borçlanarak geçimlerini sürdürüyorlar. Kredi kartı borcu olmayan eğitimci yok denecek kadar azdır" dedi.

Eğitim kadrolarının yaptıkları işin önemsenmesini ve değer verilmesini istediğini belirten Yıldız, bunla birlikte idarecilerin, öğrenci ve velilerin öğretmenlik mesleğini saygın tutma konusunda hassas davranmadığını vurguladı.

Beslenme, barınma, ısınma, giyim, sağlık ve eğitim masraflarını karşılayamayan öğretmenlerin ek iş yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Yıldız, bu nedenle de öğretmenlerin kendi mesleklerine uygun olan matbaacılık, kırtasiyecilik, dizgicilik, dershanelerde öğretmenlik, özel kurs verme gibi işlerde çalışmak zorunda kaldığını anlattı.

Yıldız, bu alanlarda iş bulamayan öğretmenlerin ise taksi şoförlüğü, emlakçılık, pazarcılık, seyyar satıcılık yaptığına işaret etti. Tüm bu yaşanılanların da öğretmenlik mesleğinin saygınlığının düşmesine neden olduğunu ileri süren Ertuğrul Yıldız, "Öğrenci ve veli, öğretmeni limon satarken, şoförlük yaparken görünce üzülüyor. Dolayısıyla öğretmenin öğrenci ve veli üzerindeki etkisi zayıflıyor. Sorunlarımızın çözümü noktasında hükümetten, 'Öğretmenler Günü'nde daha gerçekçi, daha ciddi ve daha olumlu yaklaşmasını bekliyoruz. Biz öğretmenler olarak diyoruz ki; süslü sözlerle yüceltilen değil, gerçekçi çözümlerle yücelen olmak istiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 18:08:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?