5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Okul müdüründen kitap

OKUL MÜDÜRÜNDEN 'İZ BIRAKANLAR' KİTABI

Mersin'de, İçel Anadolu Lisesi Müdürü Ali Çiftci tarafından 2002 yılında 1. baskısı yapılan 'Milli Mücadele Döneminde Mersin ve Havalisinde İz Bırakanlar' adlı kitabın genişletilmiş 2. baskısı yayınlandı.

Kitabın 2. baskısının 3 bin adet basıldığını belirten Çiftci, amacının, Mersin'in kurtuluş tarihinin yeni nesillere aktarılması, gençlere tarih bilincinin verilmesi ve Atatürk önderliğinde Mersin'de verilen mücadeleyi anlatmak olduğunu söyledi.

Milli Mücadeleyi konu alan kaynaklarda genel olarak Kuvay-ı Milliye ve Müdafaa-i Hukuk teşkilatları üzerinde durulduğunu ifade eden Çiftci, "Oysa en ücra bir köy veya nahiyede bile kurulan bir cemiyetin ve görev alanların Milli Mücadeleye katkıları olmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde 1. Dünya Savaşı ve sonrasını, Mondros Mütarekesi'ni, İtilaf devletlerinin Anadolu'yu işgalini, işgale karşı teşkilatlanmayı verdikten sonra, Mersin ve havalisinde, Milli Mücadelede yararlık gösteren Kuvay-ı Milliye, Müdafaa-i Hukuk, diğer faydalı ve zararlı cemiyetler ve Milli Müfrezelerde görev alan 500'e yakın iz bırakan sivil halk, din görevlisi, öğretmen, milletvekili, belediye başkanı, kaymakam, diğer resmi görevliler subay ve askerlerin isimlerini ortaya çıkardık. Şahısların görev aldığı cemiyet ve teşkilatların oluşumu ve faaliyetleri hakkında yörenin işgali, teşkilatlanma, mücadele ve tahliyesi hakkında bilgi verdik. Yine birinci bölümde işgal döneminde Mersin'de yaşanan bayrak olaylarını işledik. İşgalcilerin teşviki ile kurulan azınlıklara ait cemiyetleri inceledik" dedi.

Çiftci, ikinci bölümde ise, çeşitli kaynaklardan, resmi ve özel arşivlerden yararlanarak Milli Mücadelede en ön planda görev alan ve adeta lokomotif görevi yapanlardan 32 kişinin biyografisini hazırladıklarını anlatarak, "Çalışmamızın sonunda ekler bölümünde, şahıslarla ilgili bir çoğu orijinal hiçbir yerde yayınlanmamış belge ve fotoğrafları koyduk. Bunlardan bazıları Atatürk'ün Mersin'i ziyaretleri esnasında Mersinli gaziler ve protokol ile çekilmiş fotoğraflardır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 16:34:01
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 17:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?