3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Okulda şiddet konferansı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Psikoloji Bölümü öğrencisi Neslihan Akhunlar, okuldaki şiddetin gruplaşmış bir şekilde çeteler olarak kendini gösterdiğini belirterek, okul içindeki şiddetin aynı şekilde dışarıdaki yaşama da yansıtıldığını söyledi.

MEÜ Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından düzenlenen “Okulda şiddet” konulu konferansta konuşan Akhunlar, okul içi ve dışı şiddetin sebepleri, sonuçları ve bireyler üzerindeki etkileri konusunda bilgi verdi.

Okuldaki şiddetin bireysel olarak ve gruplaşmış bir şekilde çeteleşme olarak kendini gösterdiğini ifade eden Akhunlar, okul içindeki şiddetin aynı şekilde öğrenciler tarafından dışarıdaki yaşamada yansıtıldığına dikkat çekti.

Akhunlar, okullarda görülen şiddettin erkek öğrencilerde daha yoğun ve fiziksel şiddet olarak ortaya çıktığını, kız öğrencilerde ise daha az görülmesiyle birlikte daha dolaylı olarak iletişimde şiddet olarak kendini gösterdiğini kaydetti.

Okuldaki şiddetin sebeplerini manevi yozlaşma, aile içi iletişim yetersizliği, ceza kanunundaki yaptırımların yetersizliği, eğitimdeki yetersizlik ve güvenlik yetersizliği olarak özetleyen Akhunlar, bu sebeplerin öğrencileri ciddi boyutta şiddete başvurmaya yönlendirdiğini söyledi. Çözüme ulaştırılamayan şiddet sorunlarının günümüz Türkiye'sinde daha da arttığının altını çizen Akhunlar, gazete haberlerinden oluşturulan slaytlarla örnekler verdi.

Okulda şiddetin en yaygın olarak rastlanılan şeklinin “akran zorbalığı” olduğuna işaret eden Sinem Çelenk ise 'akran zorbalığının' günümüz ergenlik dönemindeki gençlerde çok sık rastlanılan bir şiddet şekli olduğunu belirtti.

Çelenk, " Bu şiddete eğilimli olan öğrenciler okul yolunda rahatsızlık verme, alaycı tavırlar, saldırganlık, yaralama hatta cinayete varan şiddet eğilimi gösterebilmektedirler. Bu tür şiddete meyilli öğrencilerin gelecekteki kendilerini ispatlamada yaşadığı zorluklar arasında, kaygı değerleri yüksekliği, kendilerini algılamada problem, arkadaşlıklarda yaşanan problemler gibi sıkıntılar ile karşılaşması muhtemel. Tüm bu sorunlar ise öğrencide kendini okuldan kaçma, okumak istememe gibi gösterebilmektedir” dedi.

Konferansta ayrıca, Türkiye'de şiddete yönelik eğilimler arttığı için bu konuda yapılan çalışmalar ve araştırmalarda da artışlar olduğuna değinilen yapılan araştırmalar ve anketlerden de örneklere yer verildi.

.
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 12:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?