2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Okullar temizlikten sınıfta kaldı!

Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Mersin'de faaliyet gösteren okulların yüzde 14'ünde temizlik personelinin bulunmadığını, bunun yanında okulların üçte birlik bölümünde su deposunun olmadığı ve su deposu olanların da dörtte birinin kirli olduğunu açıkladı.

Mersin İl Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu tarafından 27 Aralık 2007 tarihinde hayata geçirilen 'Okullarda Sağlığı Geliştirme (OSGE) Projesi' kapsamında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy ile Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik'in yönetimini üstlendiği proje çalışmalarıyla birlikte Mersin'deki okullardaki mevcut tuvaletlerle ilgili olarak bir analiz gerçekleştirildi.

Çalışmalarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kemik, OSGE Projesi ile birlikte kısa vadede okulların temizlik gereksinmelerinin karşılanması, uzun vadede de öğrenci ve velilere temizlik, beslenme, uyku, ağız ve diş sağlığı gibi konularda farkındalık kazandırılmasının yanında; onların temizlik konusundaki becerilerini geliştirmek, öğretmenler için ise eğitici eğitimi verilmesi olduğunu söyledi.

Aytekin Kemik, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülecek ortak çalışmalarla birlikte okullardaki mevcut çevre sağlığı sorunlarının çözüme kavuşturmayı da planladıklarını dile getirdi. Yapılan analiz çalışmalarıyla birlikte Mersin'deki okulların yüzde 80'ininde ilkyardım malzemesinin ya çok az, ya da hiç olmadığını tespit ettiklerine dikkat çeken Kemik, söz konusu okulların üçte birinde su deposunun bulunmadığını, var olan okulların dörtte birinin de su deposunun kirli olduğunu kaydetti.

Kemik, “Okullarda ortalama 2 temizlik personelinin görev yaparken, Mersin'deki mevcut okulların yüzde 14'ünde de temizlik personelinin hiç bulunmadığını saptadık. Her okulda tuvalet bulunmasına karşılık okullar tuvalet kabinlerinin sayısı, tuvaletlerin yeri, temizliği ve malzemelerin durumu açısından çok farklı düzeydeydi. Tuvaletlerin yüzde 21'inin dış, yüzde 42'sinin iç kapılarının onarıma ihtiyacı vardı. Okulların yüzde 60.6'sında erkek, yüzde 73.9'unda kız tuvalet kabin sayılarının TSE'nin belirlediği sayılara göre yetersiz olduğu görüldü” dedi.

Belirlemelere göre okulların tuvalet kabinlerinin yüzde 21'inin hela taşının kırık, yüzde 19'unun da musluğunun bozuk olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Kemik, belirtilen okullarda yer alan tuvaletlerdeki lavaboların yüzde 29'unun kırık, yüzde 59'unun da üzerinde ayna olmadığının saptandığını vurguladı. Aytekin Kemik, tüm tuvaletlerin yüzde 22.4'ünde lavabo musluklarının, yüzde 72.1'inde sıvı sabunlukların ve yüzde 93.3'ünde de kağıt havlu ya da kurutma makinelerinin eksik olduğunu ifade etti.

Kemik, tuvaletlerin yüzde 27'sinde de çöp kovasının olmadığı, yüzde 8'inin zeminin bozuk, yüzde 84'ünün de penceresinde sineklik olmadığının da bilgisini vererek, inceleme sonucunda kentsel okullarda erkek ve kız tuvalet kabin sayıları ile kağıt havlu sayılarının yetersiz olduğu, bunun yanında kırsal okullarda daha çok su tesisatına, düzenli çöp toplanmasına ve temizlik yapılmasına ilişkin sorunların tespit edildiğini söyledi. Veriler doğrultusunda proje ekibinin onarıma en fazla ihtiyacı olan 16 okulu tespit ettiğine dikkat çeken Kemik, “Temmuz ayından itibaren İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu okulların su depolarının değişimi, su tesisatlarının yenilenmesi ve tuvaletlerinin bakım onarımı yapılarak ihtiyaçlar büyük ölçüde tamamlandı” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 18:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?