9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Okuma-Yazma öğrendiler

Mersin'de, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi'nce ortaklaşa açılan kursta okuma-yazma öğrenen Roman vatandaşlara belgeleri Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından verildi.


Mersin Roman Derneği'nde düzenlenen belge dağıtım törenine; Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Vali Hüseyin Aksoy ve İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy'un yanı sıra Roman vatandaşlar ve öğretmenler katıldı.


Törende konuşan Bakan Tüzmen, yüzyıllardır Romanlar'la Türkler'in birlikte yaşadığını belirterek, Romanlar'ın karakterinden Türk insanının içerisinde mutlaka bir parça olduğunu söyledi.


"Roman karakteri özgürlük karakteridir" diyen Tüzmen, "Ben özgürlüğümü istediğim zaman nereye kaçarım biliyor musunuz? Denize. Denizde açıldığım zaman kimse bizi tutamıyor. Ama karada biz bu işi beceremiyoruz. Ama Romanlar özgürlüklerini beceren insanlardır. Hakikaten hepimizin içindeki özgürlük duygusunu yüzyıllardır yaşatıyorlar. İkincisi, Roman'a baktığınız vakit, öyle kötü şeyler ile uğraşmazlar. Uğraştığı şey sanattır. Benim bütün arkadaşlarım bu işi severek yaptıkları için en güzelini yaparlar. Artık Romanlar'dan okuma-yazma bilmeyen arkadaşımız kalmasın" diye konuştu.


Vali Hüseyin Aksoy ise, özellikle bu çağda okuma-yazma bilmeyen insanların varlığının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Bu amaçla il genelinde okuma-yazma seferberliği düzenlenmiştir. Önce alan taraması yaptık ve 5 bin 520 kişinin okuma-yazma bilmediğini ortaya çıkardık. Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile bu kişilere ulaşarak çeşitli kurslar açtık. Bu kişilerden bir bölümü okuma-yazma kurslarına devam ederek okuma-yazma belgesi almaya hak kazandılar" dedi.


Okuma-yazma bilmeyenlerin bir bölümünün de Romanlar'dan oluştuğunu hatırlatan Aksoy, "Bölgemizde sosyal sorunlar belli ölçüde var. Bunları tespit etmek ve bunlara çözüm üretmek için çalışmalarımız var. Romanlar içerisinde de birlikte olup resmi nikahı olmayan çiftlerimiz vardı. Mersin genelinde onlar ile ilgili olarak geçen yıl bir çalışma yaptık ve bin 570 çiftimizi evlendirdik. En önemlisi de evlenenlerin çocuklarının nüfusa kayıtları yoktu, bunların da nüfusa kayıtlarını gerçekleştirdik. Şimdi ise okuma-yazma belgesi veriyoruz" şeklinde konuştu.

 
Törende, 180 gün kurs gören 14-45 yaş arası 16 kişiye, 2. kademe okuma-yazma belgesi verildi. Kursiyerlere belgelerini, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen verdi.


Bakan Tüzmen ve Vali Aksoy, ortopedik engelli 2 kişiye de tekerlekli sandalye hediye etti. Roman vatandaşlar yaptıkları dans gösterileriyle törene renk katarken, tören verilen kokteyl ile sona erdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 13:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?