3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Omurgasız fosiller kitaplaştırıldı

Türkiye'de bulunan önemli omurgasız fosiller, bilimsel kurallara tabi olmaksızın herkesin anlayıp kavrayabileceği bir popüler bilim anlayışıyla kitaplaştırıldı.

Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan tarafından kaleme alınan "Türkiye'nin Önemli Omurgasız Fosilleri" adlı atlas kitabın, toplam 136 sayfadan oluştuğu kaydedildi.

Prof. Dr. Nurdan İnan, Türkiye'nin tüm devirleri temsil eden kayaları barındırmasının yanında milyonlarca yıllık bir geçmişe sahip olan Tetis denizlerinin bıraktığı fosiller nedeniyle 'açık bir fosil laboratuvarı' olduğunu söyledi. İnan, omurgasız fosillerin Türkiye'de bol miktarda ve yaygın bir şekilde bulunduğunu belirtti. İnan, hazırladığı kitabın; jeolog, biyolog, antropolog ve arkeologlar gibi arazi çalışmaları yapan araştırıcıların yanı sıra ilk ve ortaöğretim öğrencileri, öğretmenler ve konuyla
ilgilenen her yaştan meraklılar için kolayca taşıyabilecekleri bir cep kitabı olarak hazırlandığını anlattı.

Omurgasızların farklı dallarına ait fosil cinslerinin, bilimsel kurallara tabi olmaksızın hemen herkesin kavrayabileceği bir popüler bilim anlayışında sunulduğunu ifade eden İnan, ayrıca fotoğraf ve tanımlar incelenerek fosil adları, ait olduğu dal, sınıf ve temsil ettiği jeolojik zaman hakkında bilgilerin de kitapta yer aldığını söyledi.

Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 'Popüler Bilimler Serisi'nde yayımlanan 'Türkiye'nin Önemli Omurgasız Fosilleri' adlı kitabın fotoğraf çalışmalarının da Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Kayadelen tarafından gerçekleştirildiği, kitabın aynı zamanda da Bilim ve Teknik Dergisi'nin 2008 yılı Aralık sayısında da Prof. Dr. Nurdan İnan'la kitap hakkında bir röportajıyla birlikte tanıtımının yapıldığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 17:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?