30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Öncel CHP'den aday adayı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı tartışmayla gündeme gelen Mersinli çiftçi Kemal Öncel, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde CHP'den milletvekili için aday adayı oldu.

CHP Mersin İl Başkanlığı önünde düzenlediği toplantıyla aday adaylığını duyuran Öncel'e CHP İl Başkanı Yılmaz Şanlı'nın da katılarak destek verdi. Burada konuşan Öncel, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, halkın büyük bir çoğunluğunun tasvibini almamış, devleti halka rağmen bu hale getirmiş bir iktidarı, 12 Haziran'da sandığa gömülmesinin provasını yaptıklarını dile getirdi.

Kendisinin bir çiftçi olduğunu ve ekmeğini topraktan kazandığını hatırlatan Öncel, "Kendi malımızı yetiştiriyoruz, üretiyoruz, satabilmek istiyoruz. Anayasamızın 45. maddesi Tarım Bakanlığı'na görevini şöyle sunmuştur; 'Tarım ülkesi olmamız hasebiyle çiftçinin ürettiği malı pazarlayacak pazar bulmakla görevledir'. 8 yıldır halkın başında bir kara bulut gibi dolaşan bu iktidar, bu süre içinde hangi gün çiftçisini rahat ve huzura eriştirmiştir? Hangi gün Tarım Bakanı, ihracatın önünün açılmasında, üreticinin ürettiği ürünlerin pazarlanmasında muvaffak olmuştur. Biz çiftçiler zor günlerde, zor şartlarda, alın terimizle ekmeğimizi kazanmak isterken, ürettiğimiz malların para etmediğini, ayaklar altına düştüğünü hepiniz görüyorsunuz. Tarım ülkesiyiz, çiftçi üretmezse esnaf kazanamaz, esnaf kazanmazsa işçinin, memurun maaşı da ödenemez" dedi.

Konuşmasında, kendisini dinlemeye gelenlere devletin anlamını soran Kemal Öncel, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir devlet olduğunu, ancak buna rağmen halkın yüzde 99.8'nin, devletin Türkçe karşılığının ne olduğunu bilmediğini öne sürdü. Bu soruyu kendisinin devletin savunucularına olduğu gibi yeri geldiğinde hakime, savcıya, polise, milletvekiline sorduğunu vurgulayan Öncel, "Devlet nedir? Ben cahilim bana açıklayın' dedim. 'Devlet sen, ben, o' dediler. Biz çocuk muyuz? Anayasa'yı açın orada var. Devlet; temsil ettiği milletinin refah, huzur ve mutluluk düzeyini yükselten, iç ve dış güvenliği sağlayan, adaleti tesis eden kurum ve kuruluşlardan tesis etmiş siyasa bir örgüttür. Siyasa, kelimesinin sözlük anlamı, yaşatan, hayat verendir. 'Siyasa'dan siyaset anlamını çıkardım, lügata açtım baktım, siyasetin Türkçe karşılığı da; 'Yok eden, öldüren' çıktı. Bugün hükümet olduğunu ve hizmet ettiğini iddia edenler, devleti halka bu şekilde hangi gün yansıttılar?" ifadesini kullandı.

AK Parti Hükümeti'nin bir 'polis devleti kurma' çabası içinde olduğunu, halkın içinden çıkan polisi halka rağmen kullandığını iddia eden Öncel, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Ha Libya, ha Mısır, ha Ürdün, ha Suriye ne farkın kaldı. Neden bunu söylüyorum; kocaman, 'göz bebeğimiz' dediğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri, halkın gözünde nereye getirildi. Ama Allah nasip ederse müstakbel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 'başbakan' olduğunda, halka rağmen değil, halk için devlet olacak. Devlet halkın gözünde küçük düşürülmeyecek. Çiftçi emeğinin karşılığını alacak, emekli huzur içinde, refah içinde yaşayacak. İşçi, memur, emekçi herkes hak ettiğini alacak. Bundan adınız gibi emin olun. Biz buna söz verdik karşınızdayız."

"Ben içinizden biriyim. Para babası değilim ama yiğidim, mertim, garibanım" diyen Öncel, CHP'lilere de çağrıda bulunarak; "Bu iktidar yürüyüşümüzde sizlere çok ihtiyacımız var. Her CHP'linin sağdan bir oy getirmesini istiyoruz. İktidar böyle kazanılır. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi'ne kalkıp da; 'Cumhuriyet Halt Partisi' diyenlerin defterini hukuk nezdinde düreceğiz inşallah. Sizlere de diyorum ki, bana anayasal güç verin. Ben şimdi sade bir vatandaşım, başıma neler geldi neler. Benim çektiklerimi sizler çekmeyin. 2006 yılının 11 Şubat'ında bir feryat ettim; 'Sayın Başbakan bu çiftçinin hali ne olacak?' dedim. Ama o zaman 'sayın' demiştim, şimdi hayatımda değişiklik yaptım, saygı duymadığıma 'sayın' demeyeceğim. O gün sayın diye hitap etmiştim. Ama baktım ki layık değilmiş terbiye memurluğuna soyundu, beni terbiye etmeye çalıştı. Bu ülkede hiç kimse hiç kimseyi kovma hakkına sahip değildir. Makamı ne olursa olsun" diye konuştu.

Bugün gelinen noktada Türkiye'nin şiddetle sola ihtiyacı olduğunu savunan Öncel, "Ama sosyal demokrat sol bir iktidara ihtiyacı vardır. Bunun için çalışmalıyız, her bir CHP'li sağdan mutlaka 1 oy getirmeli. İktidar böyle kazanılır" sözlerini yineledi. Öncel, konuşmasının ardından kendisini izlemeye gelen babası Halil İbrahim Öncel'in elini öperek sarıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2011 Cumartesi 18:33:07
Güncelleme :28 Mart 2011 Pazartesi 13:48:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?