5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Onlar gizli çevreci

Mersin'de hurdacılar tarafından toplanan aylık ortalama 2 bin 500 tonluk atık kağıdın geri dönüşümüyle birlikte 5 bin ağacın kesilmekten kurtulduğu kaydedildi. Hurdacılar tarafından toplanan ve geri dönüşümü olan aylık hurda malzemenin tutarının da 4 bin 500 TL olduğu bildirildi.

Mersin Hurdacılar Odası Başkanı Metin Altundaş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hurdacılık sektörünün Mersin ekonomisine olan katsının göz ardı edilemeyeceğinin altını çizerek, geri dönüşümü olan tüm maddeleri değerlendiren hurdacıların, aynı zamanda da bilinçsizce çöpe atılan ve geri dönüşümü olan malzemeleri yeniden ülke ekonomisine kazandırdığını anlattı.

Metin Altundaş, Tarsus ilçesi dışında kalan bölgede toplanan hurda malzemelerin, geri dönüşümünün sağlanması noktasında Mersin Hurdacılar
Sitesi'ne getirildiğini hatırlatarak, toplanan materyallerin ekonomik değerinin yanında çevre kirliliğini de önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Biyolojik atıkların dışında neredeyse tüm atıkların geri dönüşümünü sağladıklarını ifade eden Altundaş, kentte en çok toplanan hurda malzemenin demir olduğunu ifade ederek, buna göre aylık ortalama 2 bin 500 ton demirin yanında yine 2 bin 500 ton atık kağıt toplandığının altını çizdi. Altundaş, bununla birlikte bir aylık zaman diliminde bin 200 ton plastik, bin ton sera örtüsü ve naylon poşet ile 300 ton pet şişe, 250 ton cam, 150 ton alüminyum, 120 ton krom, 100 ton bakır, 80 ton alüminyum kutu, 70 ton da alüminyum hurda toplandığı bilgisini verdi. Söz konusu malzemelerin ülke ekonomisine sağladığı katkının yanında çevreye vereceği zararın da önüne geçilmesi noktasında toplanmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Altundaş, sadece plastiğin doğada 300 yılda yok olduğunu, metalinse 90 ile 160 yılda toprağa karıştığını hatırlattı.

"HER AY 5 BİN AĞACIN KESİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİYORUZ"

"Geri dönüşümü sağlanan bu malzemelerin ekonomiye katkısına en iyi örnek demirdir" diyen Altundaş, "Türkiye'de yılda ortalama 20 milyon ton demir üretiliyor. Bunun 5 milyon tonu toraktan çıkan demir madeniyle 15 milyon tonu da hurda malzemelerden üretiliyor. Bu azımsanamayacak bir rakamdır. Ülke ekonomisine sağlamadığımız göz ardı edilemez. Bir malzemeyi topraktan elde edilen malzemeyle üretmek yerine geri dönüşümünü sağlayıp, ürettiğimizde yüzde 50 oranında da enerji tasarrufu sağlıyorsunuz. Evet bu işten kazanç sağlıyoruz ama çevrenin de temiz kalmasına katkıda bulunuyoruz. Her bir ton kağıt için ormanda 2 ağacın kesilmesi anlamına geldiği gerçeğini göz önüne alırsak; bugün topladığımız 2 bin 500 ton atık kağıdın geri dönüşümünü sağlayarak her ay 5 bin ağacın kesilmesinin de önüne geçmiş oluyoruz" dedi.

Mersin Hurdacılar Sitesi'nde faaliyet gösteren firma sayısının 100 olduğuna işaret eden Altundaş, söz konusu rakama kent genelinde faaliyet gösteren küçük işletmelerin de dahil edilmesiyle birlikte sayının 2 bine ulaştığını anlattı. Altundaş, her işletmede de en az 10 kişinin çalıştığını hesaba katarsak ortaya 2 bin kişilik bir istihdam kapasitesi çıktığını, dışarıdan hurda malzeme toplayanlarla birlikte bunun 3 bine ulaştığına dikkat çekti. Sektörün oluşturduğu istihdama ve ülke ekonomisine sunduğu artı değere karşın birçok sorun ve sıkıntılarla boğuştuğunu dile getiren Altundaş, gelen hurda malzemelerin kayıt altına alınma zorunluluğu olduğunu ve bu noktada da alınan yüzde 2'lik stopajın işyeri sahiplerini ve malzemeyi üretime katacak olan fabrikayı kayıtdışı çalışmak zorunda bıraktığını kaydetti.

"AYDA 4 BİN 500 TL DEĞERİNDE GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLAN HURDA TOPLANIYOR"

Bazı işletmelerin stopajı ödememek için bilinçli olarak gelen malzemeyi kayıt altına almadığını savunan Altundaş, bu duruma bağlı olarak da üretimde kullanılan malzemeden yüzde 18 oranında KDV de alınamadığını söyledi. Altundaş, stopajın ilk olarak yüzde 5 olduğunu ve bu oranın yüzde 2'ye düşürülmesiyle birlikte kayıtdışı malzeme alımının da yüzde 40'lık bir gerileme gösterdiğini, stopajın tamamen kaldırılması halinde de kayıtdışı çalışanlar için hiçbir gerekçe kalmayacağını ve söz konusu vergilerin ödenmesi konusunda da hiçbir sorun ya da sıkıntıyla da karşılaşılmayacağını söyledi.

Altundaş, "Malzemelerin tamamı çöplerden toplanıyor. Bunları aldığımızda girişi yapılarak kayıt altına alınıyor. Devlet, bizden bu mallar için yüzde 5 stopaj alıyordu. Bunu bize mal getirenden kesmeye kalktığımızda karşı çıkıyorlardı. Biz de mecburen stopajı kendi cebimizden ödüyorduk. Bugün gelinen noktada stopaj oranı yüzde 2'ye düşürüldü. Geri dönüşümü olan malzemeyi KDV'siz alıp-satıyoruz. Fabrika bunu yeniden işlediğinde de yüzde 18'lik vergiyi ödüyor. Buradan yola çıkıldığında da devlete hem vergi veriyor, hem de istihdam sağlıyoruz. Ama bunun stopajı olmazsa; kayıtdışı da olmaz" diye konuştu.

Bugün gelinen noktada Mersin'de aylık ortalama 4 milyon TL değerinde hurda toplandığını ifade eden Altundaş, bunun devlete ödenen vergi tutarının 720 bin TL olduğunu, yüzde 2'lik stopajın kaldırılmasıyla birlikte söz konusu verginin daha rahat bir şekilde devlete kazandırılabileceğini dile getirdi. Altundaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Devlet, stopajda ısrar ederek yüzde 2'lik bir payı elinde tutuyor ama bunun yanında yüzde 18'lik bir vergiyi de kaybediyor. Stopajdaki yüzde 3'lük düşüş, kayıtlı giriş yapan malzeme oranını yüzde 40 arttırdı. Eğer stopaj alınmazsa iddia ediyorum ki hiçbir hurda malzeme kayıt altına alınmadan sektöre giriş-çıkış yapamaz. Biz de kayıt altına alım tam olursa üretici de kayıtsız iş yapamaz."
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 13:33:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?