5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Önlemler sorunları ortadan kaldırdı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, son 2 yılda gerçekleştirilen eğitim çalışmaları ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın aldığı önlemler sayesinde bu yıl tarım ürünlerinin ihracatında herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarım sektörünün Mersin için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gökçel, sektörün sadece kent açısından değil Türkiye'nin de geleceğine yön verebilecek bir konumda olduğunu söyledi.

Gökçel, bu kapsamda insan ve çevre sağlığına duyarlı bir üretim yapılmasının zorunluluk olduğunun altını çizerek, "Kendi insanımız için, çocuklarımızın geleceği için insan ve çevre sağlığına duyarlı üretim yapmak zorundayız.
Dikkatinizi bir noktaya çekmek istiyorum. Son yıllarda kanser vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu durumun ana nedeni; bize göre tarımda kullanılan kimyasallardır. Kontrolsüz yetiştiricilik de buna zemin hazırlıyor. Doğru kimyasalı doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ürüne uyguladığımız zaman herhangi bir sorun yaşanmaz" dedi.

Bazı çiftçilerin "Biz zaten üretimi iyi şekilde yapıyoruz. Bizim üretimde bir problemimiz yok. Bizim pazarlama noktasında sorunlarımız var" şeklinde özetlenebilecek bir düşünce içinde olduğunu ifade eden Gökçel, bu tür düşüncelerin yanlış olduğunu vurgulayarak, çiftçinin kendi üretim sisteminde üretip, piyasaya sunmuş olduğu ürünlerin ihracatında çok ciddi sorun ve sıkıntıların yaşandığını hatırlattı.

Gökçel, "Yaşanan bu sorunlar ürünlerimizin yurtdışından geriye dönmesine sebep oldu. Gerekçeler ilaç kalıntıları ve aşırı gübre kullanımıydı. Ancak son 2 yıllık zaman diliminde gerçekleştirilen eğitim çalışmaları ve bilgilendirme toplantılarıyla birlikte önemli sonuçlar elde edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeler kapsamında alınan önlemlerle birlikte bu yıl ihracatta herhangi bir sorunla karşılaşmadık. İnanıyorum ki, üretimimizi daha iyi noktaya getireceğiz. Önümüzdeki zamanlarda ihracatla ilgili hiçbir problem yaşamayacağız" diye konuştu.

Tarımsal üretim konusunda bir takım sorunların yaşanacağını ve söz konusu zorlukları üreticilerle el ele vererek aşma arzusunda olduklarını kaydeden Gökçel, bu noktada da Mersin Ziraat Odası olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını, onların sorun ve sıkıntılarını çözme noktasında çaba sarf ettiklerini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 13:55:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?