5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Opera binasına 5 km'lik dolap

Türkiye'de devlet yapıtları arasında TBMM ve Ankara Garı'ndan sonra en önemli 3. yapıt olarak öne çıkan Mersin Kültür Merkezi'ne, son 6 ayda yaklaşık 5 kilometrelik dolap yapıldığı açıklandı.

Mersin Kültür Merkezi'nin 4 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edildiğini ve kullanılabilir alanın da bin 800 metrekare olduğunu belirten Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, söz konusu binada da toplam 25 odanın bulunduğunu ve bu odalara da ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli dolapların da kendileri tarafından yapıldığını söyledi.

1992-2009'a kadar aradan geçen 7 yıllık zaman diliminde sürekli büyüyen ve gelişen bir tablo ortaya koyduğuna dikkat çeken Selman Ada, geçmiş yıllarda kolay yapılamayan bazı işleri kolları sıvayarak yapmaya çalıştıklarının altını çizdi. Ada, hizmet binası içinde yer alan dolapların kurum bünyesinde görev alanlar açısından oldukça önemli olduğunu, bu kapsamda da yaklaşık 5 kilometrelik bir dolap yaptırdıkları anlattı.

Resmi evrakların yer olmadığı için paketlenerek koridorlar da ya da çuval içine koyup, yüksek bir yerlerde saklamak zorunda kaldığını, bunun yanında da sanatçıların sahne kıyafetlerini koyacak yer bulamadığını, bu nedenle de söz konusu kıyafetlerin yerlerde süründüğünü anlatan Selman Ada, yapılan çalışmalarla birlikte bu sorunu aştıklarını ve kurumun en az 20-30 yıl boyunca böylesi bir sorunla bir daha karşı karşıya kalmayacağını savundu. Ada, "İlk bakışta yapmış olduğumuz iş, çok basit bir çalışmaymış gibi geliyor. Biliyorsunuz, bugün hizmet binası olarak kullandığımız yer daha önce halkevi olarak Mersin'e hizmet ediyordu. İyi ki böylesi bir bina yapılmış ve sonrasında da bize tahsis edilmiş. Ama şu da bir gerçek ki, mevcut koşullar içinde bina ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor. 20 bin metrekarelik bir alanda hizmet üretiyoruz.

Bunun yanında da 2 bin 500 metrekarelik de depomuz var. Ancak dekorlarımızı koyacak yer bulamıyoruz. Şimdi de bir depo peşindeyiz" dedi.
Kurum adına büyük bir depo kiralamak istediklerini, bunun da Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz'e bağlı Karacailyas beldesinde yer alan kendi dikim atölyelerine yakın olması gerektiğini vurgulayan Ada, tüm bunların yanında da sahneyi daha verimli kullanıp, eser sayısını da arttırmak istediklerini söyledi. Selman Ada, mevcut dekorları saklayacak yer bulamadıkları için sahnelenen eser sayısını da arttıramadıklarını ifade ederek, depo sorununun çözülmesi halinde de yılda ortalama 4-5 yeni eser yerine, 20-30 yeni eseri sahneye taşıyabileceklerini iddia etti.
Kurum olarak imkanları zorladıklarını dile getiren Ada, MDOB bünyesinde çalışan engellilerin yanı sıra sanat aşkıyla yanıp tutuşan engelliler olduğunu, bu noktada da onların sorunlarının asgariye indirgenebilmesi için engelli rampası yaptıklarını söyledi. Ada, göreve geldiklerinden bu yana aradan geçen 6 aylık zaman diliminde hizmet binası içinde 6 yeni oda daha oluşturduklarını, ay sonuna kadar da 2 yeni odayı daha hizmete sunacakları belirtti. Yaz döneminde sahnenin her açıdan yenileneceğini, bu konuda çok ciddi bir yatırım yapacaklarını anlatan Selman Ada, orkestra çukurunun büyütülmesi için de girişimlerde bulunduklarını vurguladı.
Ada, 1950-60'lı yılların eserlerini sahneye taşıyamamalarını en önemli nedeninin orkestra çukurunun yetersiz olması olduğuna işaret ederek, "Yapılacak çalışmalarla birlikte orkestra çukurunu istenilen düzeye getireceğiz. Çukur, minimum 80-90 kişi kapasiteli olacak. Ama ne yazık ki biz bugün 55 kişilik bir orkestra çukurunda çalışıyoruz. Genel olarak çok ciddi bir atılım içindeyiz ve önümüzdeki süreçte de MDOB, Türkiye'nin en çekici ve en verimli kurumu olacaktır. Buna inanıyorum" diye konuştu.

MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ

1944 yılında yapımına başlanıp, 29 Ekim 1946 yılında hizmete giren ve o dönemlerde 'Mersin Halkevi' olarak kullanılan bina, 4 Ocak 1977 yılında Kültür Bakanlığı'na devredildi. 9 Mart 1992 yılındaysa hem Mersin Kültür Merkezi'nin, hem de Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin (MDOB) açılışı gerçekleştirildi. Söz konusu binada ilk kültürel etkinlikse 1946 yılında gerçekleştirildi. İlk eser ise 'Madam Butterfly' adlı opera eseri oldu. 1997 yılında üç kez sahnelenen eser, sonradan bir 'Mersin efsanesi'ne dönüştü.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 13:12:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?