5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Orduevi'nde yelken iskelesi açıldı

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin'in bir deniz kenti olduğuna dikkat çekerek, denizcilik mirasının da gelecek nesillere aktarılması gerektiğini savundu.

Polat, denizin ve denizciliğin sevdirilmesi noktasında başlatılan 'deniz izciliği' çalışmalarının da bir çığ gibi büyüdüğünü söyledi.
Mersin Orduevi bünyesinde oluşturulan 'Yelken İskelesi', düzenlenen törenle hizmete sunuldu. Gerçekleştirilen törene; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Tuğamiral Soner Polat, Mersin'in bir deniz kenti olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin en büyük limanlarından birinin kentte olmasının da bu görüşü desteklediğini vurguladı. Polat, "Denizle bu kadar içice yaşayan kentimizde geçmişten gelip geleceğe uzanan denizcilik mirasımızı gelecek nesillere aktarılması noktasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın da desteğiyle Mersin'de prestijli bir 'Deniz Müzesi'nin yapılabilmesi için inşaat çalışmalarına başlanacak" dedi.

'Mersin Deniz Müzesi'nin çağdaş, görkemli ve ziyaretçileriyle bütünleşen, modern müzeciliğin bütün ihtiyaçlarına cevap veren, aynı zamanda da geleneksel müzecilik esaslarına da sadık kalan bir projeyle Mersinlilerin karşısına çıkacağını kaydeden Polat, "İçtenlikle inanıyorum ki Mersinliler bu müzeyi çok sevecek, şehir bir bütün olarak müzesine sahip çıkacak ve onu bütün gücüyle destekleyecektir. Burada özellikle vurgulamak istiyorum ki; beklediğimiz destek maddi boyuttaki bir destek değildir. Amacımız; Mersin'in çeşitli kesimlerinde sınırlı sayıda insanın gördüğü tarihi nitelikteki obje, fotoğraf, bilgi ve belgelerin müzede sergilenerek, Türk halkına mal edilmesi ve gelecek kuşaklara taşınmasıdır" diye konuştu.

Kentte denizin ve denizciliğin sevdirilmesi noktasında hayata geçirilen; 'deniz izciliği'nin kent dahilinde çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken Tuğamiral Polat, bugün gelinen noktada da Mersin'in deniz izciliği sayısı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer aldığı bilgisini verdi. Soner Polat, söz konusu sayının 2010 yılında 5 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, denizi sevmenin bir diğer koşulunun da deniz sporlarıyla uğraşılması olduğunu anlattı. Polat, yapılan çalışmalar kapsamında 30 parçalık bir yelken filosu oluşturduklarını ve bunun da denizciliğin gücüne güç kattığını ifade ederek, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı bünyesindeki tesiste yer alan teknelerin de tüm sivil kesime yönelik olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, katkı ve desteklerinden dolayı MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu'na bir teşekkür plaketi takdim etti. Tören Mersin Orduevleri Genel Müdürlüğü yelken iskelesinin açılışıyla devam etti.
İskelenin açılışı, Vali Aksoy, Belediye Başkanvekili Ertan, Tuğamiral Polat ve Cihat Lokmanoğlu tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi. Törene katılan protokol üyeleri daha sonra tekneyle denize açılarak, 'Mersin Denizcilik Günü' kapsamında Mersin Kupası Yelken Yarışları'nı da denizde başlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 18:39:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?