3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Ören yerinde çalışmalar başladı

Mersin'in Silifke ilçesindeki Olba (Uğuralanı) ören yerindeki yüzey araştırma çalışmaları bugün başlıyor.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Erten başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülecek olan bu yılki çalışmalar, 20 Temmuz'da sona erecek.

Kültür Bakanlığı izniyle yapılacak Olba Arkeolojik Yüzey Araştırması'na Kazı Başkanı Doç. Dr. Emel Erten ile birlikte Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Latince Okutmanı Murat Özyıldırım, Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi Başkanı Tuna Akçay, Sanat Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Sibel Ünalan, Hacettepe Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candan Gökçeoğlu, Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Dr. Kıvanç Zorlu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak Cenap Işık katılacak.

Çalışma ekibi, 2008 dönemi çalışmalarını özellikle manastırın yeniden plan çizimi üzerine yoğunlaştıracak. Manastıra ait yeni bölümlerin bulunmasıyla mevcut planın yenilenmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Yine çiftlik evleri üzerine daha ayrıntılı çalışmalar ve yeni bulunacak yerlerin fotoğraf ve çizimle belgeleme çalışmaları da sürdürülecek. Ekip, daha çok bilimsel yayın çalışmalarına yönelik araştırmalarını artırarak kentin geçmişine ilişkin yeni bilgileri ortaya koyacak bir program üzerinde yoğunlaşıyor.

Arkeologların çalışmalarının yanı sıra Olba ve çevresinde jeolog bilim adamları da ekip üyeleri olarak kendi alanlarında yayın için araştırmalarını sürdürüyor. Olba 2008 yılında Ankara'da yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığı 26. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda bir arkeoloji 2 de jeoloji alanındaki bilimsel sunumla temsil edildi.

Olba kenti, eskiçağda Dağlık Kilikia olarak bilinen Mersin'in doğusunda yer alıyor ve denizden yaklaşık bin metre yükseklikte bulunuyor. Kentin akropolisi (yaşam alanı), egemen olduğu vadiden yaklaşık 50 metre yükseklikte. Olba'da, özellikle Roma İmparatorluk dönemine ait görkemli mimari kalıntılar bulunuyor. Bunlar arasında anıtsal çeşme binası, su kemeri, tiyatro, tapınak planlı anıt mezar, kuleler, çiftlik evleri, sur duvarları yer alıyor.

Olba, Hıristiyanlık döneminde de önemini koruyan bir kent. Bir dağ yerleşimi olarak akropolis ve yakın çevresine çok sayıda kilisenin yapıldığı bir yer. Vadide yer alan manastır kalıntıları da bir piskoposluk merkezi olarak Olba kentinin Hıristiyanlık dönemindeki bölgesel etkinliğinin önemli bir kanıtı.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle kaçak kazıların arkeolojik eserlere verdiği zarara karşı yapılan mücadelelerle gündeme gelen Olba'nın 4 kilometre batısındaki Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun geçtiğimiz yıllarda kapatılması arkeolojik korumacılık açısından bir olumsuzluk olarak değerlendiriliyor. Bu yıl Uzuncaburç Belediyesi'nin nüfusu nedeniyle köy kapsamına alınması, hem Uzuncaburç yerleşimi içinde bulunan Diocaesarea mimari kalıntıları için hem de Olba için korumacılıkta ayrı bir sorun olarak görülüyor.

Kapatılan jandarma karakolu ve belediye, Olba'da definecilikle mücadelede ciddi sorunların ortaya çıkacağı yönünde değerlendirmelere neden oluyor.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 13:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?