3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Organlarıyla 5 kişiye umut olacak

Mersin'de, geçirdiği bir trafik kazası sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki lise öğrencisinin organları, 5 kişiye hayat verecek.

Ailesi tarafından organları bağışlanan gencin kalbi ile korneaları Ankara'ya, karaciğeri ile böbrekleri ise Adana'ya gönderildi. Edinilen bilgiye göre, Mersin Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Ersin Taşbakan (16), 16 Kasım tarihinde merkeze bağlı Dorukkent köyünde, arkadaşı Ufuk Uyku'nun kullandığı motosikletin virajı alamayarak şarampole yuvarlanması sonucu ağır yaralandı.

3 gündür Mersin Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Ersin Taşbakan'ın bu sabaha karşı beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine organ nakli koordinatörlüğü, gencin ailesi ile temasa geçerek organ bağışı konusunda görüşme yaptı. Ailenin rızasının alınmasının ardından, gencin organlarının alınması için operasyon yapıldı.

Ankara Başken Hastanesi'nden gelen Prof. Dr. Atilla Zezgin ile Adana Çukurova Üniversitesi'nden gelen Prof. Dr. Haluk Demiryürek ve Mersin Devlet Hastanesi'ndeki doktorların katıldığı operasyonla Ersin Taşbakan'ın kalbi, böbrekleri, karaciğeri ve korneaları çıkarıldı.

Başkent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atilla Sezgin, vericiden alınan kalbin, Başkent Hastanesi'nde son dönem kalp yetmezliği rahatsızlığı ile yoğun bakımda kalbi kuvvetlendirici ilaçlarla yaşamını sürdüren 36 yaşındaki Raşit Çetin'e takılacağını söyledi. Sezgin, nakil için vericiden alınan kalp ile birlikte uçakla Ankara'ya hareket etti.

Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Suat Özer Öner ise 3 gündür yoğun bakımda takip edilen ve trafik kazası sonucu ağır kafa travması geçiren hastanın sabah saatlerinden itibaren beyin ölümünün gerçekleştiğini belirterek, "Daha sonra organ nakli koordinatörü tarafından aile ile görüşme yapıldı. Ailenin onay vermesi ile savcılıkla görüşüldü. Onun da onayı ile organ bağış işlemleri başlatıldı.

Koordinasyon merkezleri ile görüşüldü ve hastanın bulguları değerlendirildi. Yapılan temaslar sonucu kalp için Ankara Başkent Üniversitesi'nden, karaciğer ve böbrekler için de Adana Çukurova Üniversitesi'nden ekipler geldi. Kalbi Ankara'ya gönderdik, karaciğer ve böbreklerde Çukurova Üniversitesi'ne gidecek. Kornealar da yine Başkent Üniversitesi'ne gönderilecek" dedi.

Öner, 2008 yılı içerisinde Mersin Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 16 hasta olduğunu ifade ederek, "Ancak organ bağışı yapan ilk hastamız. Bağış yapan hasta sayımızın artmasını diliyoruz. Çünkü trafik kazaları veya talihsiz olaylar bitmediği sürece beyin ölümü vakalarımız devam edecek. Bu konuda herkesin hassas davranmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan organlarıyla 5 kişiye hayat verecek olan liseli gencin cenazesi bu sabah Mersin Devlet Hastanesi morgundan alınarak toprağa verilmek üzere Dorukkent köyüne götürüldü. Burada gözyaşları arasında defnedilen gencin babası Mevlüt Taşbakan (47), genç yaşta oğlunu kaybettiği için çok üzgün olduğunu belirterek, "Bütün organlarını bağışladım. 5 kişiye hayat vereceği için mutluyum" diye konuştu.

2 çocuk babası Taşbakan, herkesi organ bağışı yapmaya çağırarak, "Genç yaşta ölenlerin anne ve babalarından rica ediyorum, bedenleri ölse de organları hayat verecektir, başkalarında yaşayacaktır. O yüzden bağışta bulunmalarını istiyorum. Ayrıca, evladımın organlarını alacak olan kişiler bize bir teşekkür ederse o da bizi çok mutlu edecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 15:42:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?