5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Orman işgalcileri ödüllendirlecek'

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, 2/B arazileriyle ilgili olarak yapılan kanun değişikliğiyle birlikte ormanların işgalcisine satılacağını, bir başka ifadeyle de suç işleyenin ödüllendirileceğini iddia etti.

Kamuoyunda '2/B arazileri' olarak adlandırılan; orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili olarak hazırlanan kanun değişikliğine tepkiler sürüyor. 15 Ocak 2009 tarihinde Meclis'te kabul edilen 5831 sayılı kanuna karşı çıkan Mersin Çevre Dostları Derneği üyeleri de, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde yapmış oldukları ortak açıklamayla birlikte, Türkiye Çevre Platformu'nun ülke genelinde başlatmış olduğu kampanyaya destek verdi.

Dernek Başkanı Suna Kılıççı, hazırlanan kanunun orman kadastrosunun içinde ormancı bulunmayan komisyonlarca yapılmasına olanak sağladığını iddia etti. Kılıççı, bununla birlikte orman dışına çıkartılan alanların kimler tarafından, ne zamandan beri kullanıldığının tutanağa kaydedilerek Hazine adına tescil edileceğini, aynı zamanda da fiili kullanım durumları da dikkate alınarak; ayırma veya birleştirme işlemlerinin yapılmasına olanak sağlayacağını savundu.

Kanunla birlikte; bir yerin orman olup olmadığına kamu adına karar verme iradesinin, ormancılık eğitimi almamış teknisyenlere bırakılacağını ileri süren Kılıççı, "Böylece doğal orman alanlarına ait 'orman sayılmayacak alan' kararlarının alınması daha da kolaylaştırılmıştır. Kamuoyunda '2/B arazileri' olarak bilinen yerlerde devlet ormanlarını işgal edenler hak sahibi haline dönüştürülecek. Bu alanların satılabilmesi noktasında başlatılan çalışmalar da hazırlanan Anayasa değişikliği için de altyapı oluşturulması amacına da hizmet ediyor" dedi.

Düzenlemeyle birlikte suç işleyenlerin ödüllendirileceğini savunan Suna Kılıççı, bu durumun da hiç kimseye faydası olmayacağını dile getirdi. Kılıççı, ormancılık sorunlarının ancak bilimsel çevrelerin ve demokratik toplum örgütlerinin de dahil edildiği bir süreçle çözülebileceğinin altını çizerek, bu noktada da Mersin Çevre Dostları Derneği olarak, toplum yararına üretilecek çözümlerden yana olduklarını ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 20:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?