4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Orman köylüsü krediyle kalkınacak

ORMAN KÖYLÜSÜ ORKÖY KREDİSİ İLE KALKINACAK

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Elbeyli Köyü'nde 20 aileye güneş enerjisi 6 aileye de süt sığırcılığı için Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) tarafından toplam 100 bin TL’lik kredi verilecek.

Kredilerin verilmesi öncesinde köyde bir toplantı düzenlenerek yapılan çalışma ve proje hakkında bilgi verildi.

Toplantıda bir konuşma yapan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, Orman köylülerinin yeteri kadar tarım arazilerin olmayışından dolayı geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Çevre ve Orman Bakanlığı orman köylerinin kalkınması için bir dizi tedbir aldı. Bunların içinde faizsiz sosyal kredilerde var. Köylülerimizi kalkındıracak bu tür çalışmaları önemsiyoruz” dedi.

2006 yılından bu yana orman köylülerinin kalkınmasına yönelik yapılan çalışmalara bakıldığında Erdemli’nin birçok köyüne sera, güneş enerjisi, süt sığırcılığı, koyun ve meyvecilik ve arıcılıkta kullanılması için krediler verildiğini söyleyen Özefe, "Devletimiz orman köylerinde hayvancılığa sınırlama getirirken onu telefi edecek sistemi de beraberinde getirerek güzel bir uygulama başlatmıştır” diye konuştu.

İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyr Güvel de, orman köylerinde uygulamaya çalışılan kredilerin amacı ile ilgili bilgiler vererek, “Ormanlarımızın korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için ormanların içinde ve bitişiğindeki köylerde yaşayan halkın kalkınmalarına katkıda bulunmaktır. İlimizde hazırlanan kalkınma planlarına dayandırılarak ilimize tahsis edilen ödenekler doğrultusunda, ormancılık sorunlarının çözümüne yönelik yıllık çalışma programı her yılın ilk ayında Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Orman İşletme Müdürlükleri ile yapılan toplantılarla programa alınacak köyler belirlenmektedir. Bu tespitlerde öncelik olarak ormancılık faaliyetlerinin yapılacağı orman köylerine yer verilmektedir” dedi.

Ormana olan baskıyı azaltmak üzere bu yıl Mersin orman köyleri için 800 bir TL ödenek ayrıldığını ifade eden Güvel, “Kredilerimiz sosyal ve ekonomik amaçlı olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Sosyal amaçlı kredilerimizin geri dönüşümlerinde faiz uygulanmamakta olup köylü vatandaşlarımıza sağlıklı ve rahat bir yaşama imkanı sağladığı gibi ormanlarımızın üzerindeki olumsuz etkilerin de ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Sosyal amaçlı kredilerden olan güneş enerjisi kredisi ilimizde 2003 yılından 2009 yılına kadar 666 aileye faydalandırılarak, 726 bin 358 TL harcanmıştır. Bu yıl Elbeyli köyünde ise 20 aile Güneş Enerjisi kredisi tahsisi yapmak için burada bulunmaktayız. Amacımız vatandaşlarımıza sağlıklı ve rahat bir yaşama ortamı sağlamaktır” diye konuştu.

Ekonomik kredilerle ilgili bilgilerde aktaran Güvel, “Ekonomik kredilerimiz ise ekonomik amaçlı olduğundan dolayı geri ödemelerde yüzde 2 faiz uygulanmaktadır. Bu faiz oranı sabit yatırım kredisi veren diğer kurumlarla karşılaştırıldığında çok düşük olduğu görülmektedir. Ayrıca geri ödemeler, bir yıl ödemesiz olup takip eden beş yıl boyunca her yıl tek taksit olacak şekilde azdan çoğa doğru artarak takip etmektedir. Burada amaç, krediyi alan şahsın verilen kredi ünitesi için ilk yıl yaptığı masrafları karşılaması ve diğer yıllar ise verilen kredi ünitesini çoğaltması yani büyütmesidir. Böylece küçük gibi görülen aile işletmeleri köy bütünlüğü içerisinde ele alındığında hepsi bir arada büyük bir işletme gibi üretim yapacaktır. Bu durum yeni pazarların oluşmasına ve yeni istihdam alanlarının ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Ekonomik kredilerden olan ve bu yıl Elbeyli köyüne tahsisi edilmiş olan süt sığırcılığı kredisi ilimizde 2003-2009 yılları arasında 292 aile faydalandırılmış olup 2.428.354.00 TL harcama yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Güvel, ekonomik krediler ile ilgili olarak 2006 yılında Elbeyli köyünde 4 aileye plastik örtülü sera kredisi verildiğini, bu yıl ise 6 aileye süt sığırı kredisi tahsisi yapılacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından kredi şartları konusunda da köylüler bilgilendirildi.

Toplantıya; Erdemli Orman İşletme Müdürü Erdoğan Üstüner, Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ORKÖY şube Müdürü Azer Yılmaz ile Erdemli Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Kılıç da katıldı.

ORMAN KÖYLÜSÜ ORKÖY KREDİSİ İLE KALKINACAK
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2010 Pazartesi 12:19:05
Güncelleme :3 Mayıs 2010 Pazartesi 12:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?