2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Orman köylüsüne gelir kapısı

Mersin'de, kağıtlık kabuklu orman ürünlerinin soydurulması sonucu piyasaya sürülmesiyle idare ve orman köylülerinin daha fazla gelir elde ederken, milli servete de katkı sağlandığı bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle genç ormanlarda yapılan bakım kesimleriyle, bol miktarda kabuklu kağıtlık odun vasfında ürün elde edildiğini, uygulamalar sonucunda bu yıl 10 bin hektarlık alanda yapılan bakımda 5 bin metreküp soyulmuş ürün üretildiğini söyledi.

Gözükara, kabuklu emvallerin soyularak satışı ile hem idarenin ve hem de orman köylüsünün önemli miktarda gelir elde ettiğini belirtti. Genç ormanlık alanlarda bakım kesimleriyle önceki yıllarda kabuklu kağıtlık oduna yönelik üretim yapıldığını hatırlatan Gözükara,

"Günümüzde ise piyasa şartları ile talepleri ve temiz orman işletmeciliği anlayışı çerçevesinde bu tür kabuklu emvallerin soydurulması sonucu idare ve orman köylülerinin gelirlerinde ciddi artışlar sağlanmaktadır. Emval kabuklu olarak üretildiğinde orman işçisi kesme ve sürütme işçiliği karşılığı metreküp başına 28 YTL civarında gelir elde etmekteydi. Bu emvalleri soyarak maden direği gibi emval şekline dönüştürdüğünde ise geliri 40 YTL'ye yükselmektedir. Emvaller kabuklu kağıtlık odun olarak satışa çıktığında metreküpü 54 YTL'den satılacak ve idarenin karı 26 YTL olacaktı. Bu emvallerin kabukları soyularak satılması halinde ise metreküpü 130-140 YTL'ye satılmaktadır. Bu durumda açıkça görüleceği üzere idaremiz her metreküp için 75 YTL gelir elde ederek, kabuklu satılan üründen 49 YTL daha fazla gelir sağlamaktadır" dedi.

Gözükara, böylelikle hem orman köylüsünün hem de idarenin daha fazla kazandığını ve milli servetin daha iyi değerlendirildiğini belirterek, "Böylece orta çaplı 8-15 santim arasında olan maden direk ve 1 metre 25 santimetre boylarında kabuksuz sanayi odunları depolarımıza nakledilerek piyasaya arz edilip, daha fazla kar sağlanmaktadır. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak bu uygulamamıza piyasa şartlarına göre devam edeceğiz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 16:38:50
Güncelleme :14 Eylül 2008 Pazar 16:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?