5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Orman Müdürlüğü'ne araç takviyesi

Mersin İl Özel İdaresi'nce alınan ve olası orman yangınlarına müdahalede kullanılacak olan yangına ilk müdahale tankları, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim edildi.

3 bin litre su ve 90 litre köpük depolama kapasiteli 8 adet tank, yangın riski yüksek olan köylere dağıtılmak üzere Mersin Orman Bölge Müdürlüğü emrine verildi.

Erdemli'de Toroslar, Tarsus'ta Ardıçlı, Toroslar'da Şahinpınarı, Mut'da Karacaoğlan, Gülnar'da Ilısu ve Şeyhömer, Silifke'de Yenisu ve Nuru köylerine verilecek olan söz konusu tanklar, yangınlara müdahalenin yanı sıra, köylerde içme suyu takviyesinde ve sulama suyu ihtiyacının giderilmesinde de kullanılabilecek.

Yangına ilk müdahale tanklarının tanıtımı amacıyla Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanlığı'nda düzenlenen törende konuşan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin'in yüzde 54'ünün ormanlarla kaplı olduğunu ve bu orman varlığının yüzde 56'sının da verimli orman olduğunu ifade ederek, "Ormanlarımızın korunması ve yaşatılması, yangınlara karşı hassas davranılması bakımından yapmamız gereken önemli çalışmalar var" dedi

Orman yangınlarıyla mücadele komisyonu olarak her yıl belirli kararlar aldıklarını ve bu kararları uygulamaya koyduklarını ifade eden Aksoy, "Orman yangınlarına riskli olan bölgelerde ve orman teşkilatının hemen ulaşmakta zorlandığı köylerde bu tanklar önemli hizmet verecektir. Amacımız ormanlarımızın, yangınlara karşı korunması ve herhangi bir zarar görmeden bizden sonraki kuşaklara kadar aktarılmasıdır" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Gülnar'da yaşanan orman yangınının sonucunun çok ağır olduğunu ve 3 kişinin yangında hayatını kaybettiğini hatırlatan Aksoy, yangına ilk müdahalenin büyük önem taşıdığını, ilk aşamada söndürülemeyen yangınların rüzgarın da etkisiyle yayılarak vahim sonuçlara yola açacağını vurgulayarak, "Alınan tanklar, özellikle yangın riski yüksek olan köylerde başlayan yangınlara anında müdahale açısından oldukça önem taşıyor" şeklinde konuştu.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları ise, ülkemizin zenginliği olan ormanların korunmasının önemine değinerek, tankerlerin orman yangınlarına müdahalenin yanı sıra, köylerin içme suyu ve sulama suyu ihtiyacında da kullanılabileceğini söyledi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara da, Mersin'in, yangın riski en yüksek olan bir bölgede bulunduğunu ifade ederek, bu bakımdan alınacak olan tedbirlerin bir kat daha önem arz ettiğini söyledi.Konuşmaların ardından, toplam maliyeti 36 bin 800 TL. olan tanklar çalıştırılarak ilk denemesi yapıldı.

Söz konusu tanklarla 7 metre derinliğe kadar olan yerdeki sular, 5 dakika içerisinde 3 bin litrelik tanka depolanmakta ve buradan da 40 metre hortum uzunluğu dahil olmak üzere 80 metre mesafeye yangın söndürme amaçlı 10 bar basınçla su basılabiliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 12:14:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?