4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Orman personeli yangına hazır

MERSİN'DE ORMAN PERSONELİ YANGINA HAZIR

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde, ilk müdahale ekiplerinin muhtemel yangınlara karşı sürekli hazır halde olduğu bildirildi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, sorumluluk bölgelerindeki 850 bin hektar orman varlığının 264 bin 500 hektarının genç ormanlardan oluştuğunu, zorlu coğrafi yapıya sahip olan bölgenin poyraz gibi nemi düşürücü etkenlere maruz kaldığından, sürekli yangın riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle günün 24 saati teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Yangın riskinin üst seviyelere çıktığı bu günlerde, orman yangınlarına ilk müdahale ekiplerini sürekli ziyaret ederek, onların hem motivasyonlarını arttırdıklarını hem de yangına hazırlıklı olup olmadıklarını yerinde tespit ettiklerini dile getiren Gözükara, "Orman yangınlarına müdahalede zaman çok önemlidir. Gözetleme kulelerinden ya da 'Alo 177' numaralı yangın ihbar teflonundan alınan ihbarların, ilk müdahale ekiplerine ulaştırılması ve ekiplerin 3 dakika gibi kısa bir sürede harekete geçmeleri gerekmektedir. Çünkü orman yangınları ile mücadelede 10 dakika sonra bir ekiple söndürebileceğimiz yangın, zamanın iki katına çıkması halinde çok sayıda söndürme ekibi gerektirebilir. Bu mücadelelerde zaman aritmetik artarken ekip sayısında geometrik artışlar yaşanmaktadır. Buda ilk müdahalede zamanının ne kadar hayati önem taşıdığını göstermektedir" dedi.

İlk müdahale ekiplerinin bölgelerini çok iyi tanımaları gerektiğini vurgulayan Gözükara, "Bu ekipler nerede yol var, nerede yangın emniyet şeritleri var, mıntıkalarındaki ormanlarının yapısı, hangi mevkilerinde orman parçalarının yangınlara karşı daha hassas olduklarını çok iyi bilmeleri gerekiyor. Bu becerilerin kazandırılması ve kullanılan araç ve ekipmana tam hakimiyetin sağlanması için sürekli eğitimler yapıyoruz. Orman yangınları ile mücadele yaparken emniyet tedbirlerini de hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz" diye konuştu. Gözükara, Mersin'de orman içi ve yakınında yaşayan 330 bin insanın bulunduğunu da hatırlatarak, bu kişilerden orman yangını riskinin arttığı bu günlerde kesinlikle orman içi ve yakınında ateş yakmamalarını istedi.

MERSİN'DE ORMAN PERSONELİ YANGINA HAZIR
İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2010 Cuma 18:22:05
Güncelleme :23 Temmuz 2010 Cuma 18:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?