3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Orman yangını kontrol altına alındı

Mersin'in Gülnar ilçesinde 2 kişinin öldüğü, 3 gündür devam eden orman yangını kontrol altına alındı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yangında 10 kilometrekarelik alanın zarar gördüğünü söyledi.

Bölgede incelemede bulunan Bakan Tüzmen, Gülnar ve Bozyazı ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığını; rüzgarın etkisiz halini sürdürmesi durumunda çok kısa sürede yangının tamamen söndürüleceğini belirtti.

Bakan Tüzmen, yangının çıkış nedeniyle ilgili tespitlerin henüz tam olarak yapılmadığını, rüzgarın ters yönden esmesi sebebiyle yangının çıktığı ilk saatlerde müdahalenin helikopterlerle bile güçlükle yapıldığını ifade etti.

Yangının boyutlarının korkutucu olduğunu belirten Tüzmen, "Yangında zarar gören 10 kilometrekarelik alan dünya ölçeğinde çok büyük bir afet olarak adlandırılır. Bu afetin yaralarının sarılması için Başbakanımız başkanlığında herkes harekete geçmiştir" dedi.

Tüzmen, evi ve ürünleri yananlar ile hayvanları telef olanlara da gerekli desteğin sağlanacağını kaydetti.

Tüzmen, orman yangınında evleri zarar gören ailelere dağıtılmak üzere Başbakanlık Acil Yardım Fonu'ndan Mersin Valiliği'ne 1 milyon YTL kaynak aktarıldığını söyledi.

Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Soley, 100 arazöz, 20 dozer, 4 helikopter ve 500 yangın işçisi ile söndürme çalışmalarının devam ettiğini, ancak olumsuz hava koşulları ve arazi şartlarının çalışmaları zorlaştırdığını söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin zaman zaman kendilerini tehlikeye atarak yangına müdahale ettiğini anlatan Soley, "Alevlerin üzerlerine gelmesine birkaç metre kala bile yangına müdahaleyi sürdürüyorlar. Geri çekilme emri vermemize rağmen, birkaç noktada ekipler ısrarla çalışmalarını sürdürdü" dedi.

Soley, "Herkes, 'daha fazla ormanımız yok olmasın' diye cansiperhane çalışıyor, ancak doğa koşulları sizden yana olmadığında yapacağınız fazla birşey kalmıyor" diye konuştu.

Soley, tedbir amaçlı Delikkaya, Kavakoluğu, Korucuk, Tepeköy, Çavuşlar, Koçaşlı ve Lapa köylerinin ardından Beydili ve Emirhacı köylerinin de boşaltıldığını anlattı.

"Kozalaklar alev topu gibi"

Soley, orman yangınında, kozalakların, sıcaklığın etkisiyle patlayıp adeta "alev topu" gibi çevreye dağıldığını, bunun da yangının yayılmasına neden olduğunu vurguladı.

Orman yangınlarının yayılmasında ve hızlanmasında, nem, sıcaklık ve rüzgarın yanı sıra çam kozalaklarının da önemli rol oynadığını ifade eden Soley, "yangın sırasında tutuşan kozalaklar, içinde bulunan reçine eriyerek buhara dönüşüyor. Oluşan basınçla kozalaklar patlayarak, adeta alev topu gibi 100 metreyi bulan mesafelere fırlıyor" dedi.

Gülnar'da çıkan yangının yayılmasında da kozalakların rol oynadığını ifade eden Soley, bu sorunu gidermek için henüz bir yöntem bulunmadığını söyledi.

Evleri zarar görenler çadırlarda yattı

Yangında evleri zarar görenler geceyi Gülnar Spor Salonu ve köy yakınlarına kurulan çadırlarda geçirdi.

Türk Kızılay'ı ve sivil savunma ekipleri tarafından yangının büyük oranda zarar verdiği Delikkaya, Kavakoluğu ve Tepeköy köylerinde çadır kurarak, evleri yanan vatandaşların barınma sorununa çözüm buldu.

Mersin Valiliği'nin talimatıyla Gülnar Spor Salonu afet merkezine dönüştürülerek, 100 kişinin barınmasına uygun hale getirildi.

Yangın anız yakılmasıyla başladı

Yangın ilk tespitlere göre, Kavakoluğu ve Korucuk köyleri yakınında anız yakılması yüzünden başladı. 2 kişinin öldüğü yangında, 40 kişi de yaralandı.

Yangında çok sayıda hayvan telef olurken, köylülerin ürünleri de yandı.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 14:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?