3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Orman yangınına kolay müdahale

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, muhtemel orman yangınlarına daha hızlı ve kolay müdahale etmek amacıyla ormanlık alanlardaki yamaç yol ve su çukuru inşaatlarına süratle devam ettiklerini bildirdi.

Gözükara, yaptığı açıklamada, küresel ısınma sonucu yaşanan aşırı sıcaklıklar ve yağış azlığı ile orman yangınlarının çıkması ve büyüme riskinin hızla arttığına dikkat çekti.

Bu çerçevede alınan tedbirler yanında, yangının çıkmasını önleyici yamaç yolları ile bu yolların kenarındaki yanıcı malzemelerin temizlenmesi, yol kenarındaki ağaçların budanması çalışmaları yapıldığını kaydeden Gözükara, muhtemel orman yangınlarında iç kısımlara müdahale için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2008 yılında 50 kilometrelik yamaç yolu yaptığını, bu şekilde yangınlara ulaşımın daha hızlı olmasını hedeflediklerini söyledi. Ayrıca bu yolların kenarlarındaki ağaçların budandığını ve çıkan yanıcı emvalleri yol kenarlarından uzaklaştırdıklarını belirten Gözükara, böylece yangının çıkma riskinin de azaltıldığını kaydetti.

Bunun yanında, yangına müdahale edecek arozöz ve helikopter gibi araçların su ihtiyaçlarını karşılaması için orman arazisi içine yangın su toplama çukurları inşa ettiklerini ifade eden Gözükara, inşaatı devam eden Erdemli ilçesinin Gücüş Köyü sınırlarındaki su toplama çukurunun 2 bin 500 ton su kapasitesi olduğunu dile getirerek, "Buradan bin adet arozöz su alabilirken, 800 helikopter sortisi de yapılabilmektedir. Özellikle genç ormanların bulunduğu yerlerde su havuzu ve su toplama çukurlarının yapımına önem verirken, özel ve tüzel kişilere ait büyük havuzlarında tespitleri yapılmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 12:47:31
Güncelleme :25 Eylül 2008 Perşembe 12:56:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?