30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Ormancıların zor anları!

Mersin'in Silifke ilçesinde henüz bilinmeyen bir sebeple çıkan yangında 200 dönüm kızılçam ormanı yanarken, ormancılar adeta can pazarı yaşadı.

Edinilen bilgiye göre, Silifke-Mut yolu üzeri Kayabaşı mevkiinde henüz nedeni bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Ana yol kenarından başlayan ve rüzgarın da etkisiyle bir anda büyüyen yangın kanyona ulaştı. Dik yamaçlarda ilerleyen yangına ise müdahale zor şartlar altında yapılabildi. Zaman zaman yangın söndürme ekipleri ateş içinde zor anlar yaşadı. Akşam saatlerinde çıkan yangın ise sabah saatlerinde kontrol altına alındı.

Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer'in bizzat yürüttüğü yangın söndürme çalışmalarına Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Orman İşletme Müdürlüğü'nden gelen 23 arasöz, 11 su tankeri, 6 dozer, 4 kepçe, 4 tırayler, 10 yangına ilk müdahale aracı, 7 adet çevre belediyelere ait itfaiye araçları, 200 yangın işçisi ile 100 köylü vatandaş müdahale etti.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer yaptığı açıklamada, "Büyük bir faciayı çok ucuz atlattık. Kızılçam ormanlarının sıkça bulunduğu ve dik bir yamaçta henüz sebebi bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Aşırı rüzgar ve dik eğimler yangına müdahaleyi zorlaştırsa da ekiplerimizin her an böyle felaketlere hazır olması ve özverili çalışmaları büyük bir faciayı önlemiş oldu. Yaklaşık 20 hektar (200 dönüm) alan yandı. Rüzgarlı bir zamanda yangının çok büyümeden söndürülmesinden çok mutluyuz" dedi.

Yangını kısa sürede söndürmelerine en büyük etkenin Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamında bölgede yaptıkları yangın şeritleri olduğunu söyleyen Acer, "Yardop projesi kapsamında yangın çıkan bölgede daha önceden yangın şeritleri oluşturmuştuk. Yangın şeritleri sayesinde ateş bütün sahaya sıçramadan söndürülmüş oldu. Bu proje ile tüm ormanlık alanlarda da yangın şeritleri açıp, yangına dayanıklı ağaçlar ekmeye başladık" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2011 Perşembe 14:41:17
Güncelleme :2 Aralık 2011 Cuma 11:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?