5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Ormanları terminatörler koruyacak

Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, 'dumansız yangın' olarak da bilinen böceklerin ormanlara yangınlardan 10 kat daha fazla zarar verdiğini belirterek, böceklerle mücadele kapsamında laboratuvar ortamında 55 bin adet terminatör böcek (callasoma) üretip doğaya saldıklarını kaydetti.

Orman Genel Müdürlüğü, orman zararlılarıyla mücadelede eğitimi ön planda tutuyor. Eğitim çalışmaları kapsamında Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Mersin'in yanı sıra Adana, Kahramanmaraş, Konya ve Elazığ Orman Bölge Müdürlükleri'nde görevli üst düzey personelin katıldığı toplantıyaa, Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Dairesi Başkanı Nurettin Yılmaz, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ve Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kanat katıldı. 2 gün süren eğitim çalışmaları kapsamında katılımcılara verilen teorik bilgilerin yanı sıra arazide pratikte bilgiler verildi.

Küresel ısınmayla birlikte iklim koşullarının değiştiğini ve buna bağlı olarak da ormanlara zarar veren böceklerin sayısında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, 'dumansız yangın' olarak da nitelendirilebilecek bu tür zararlıların orman yangınlarından tam 10 kat daha büyük zararı olduğunu vurguladı. Ulukanlıgil, orman zararlılarıyla mücadelede son yıllarda bilimsel metotların kullanıldığını, bu kapsamda da üniversitelerin ilgili bölümleriyle işbirliği yapılarak, orman zararlısı böcekleri yiyen faydalı böcekler üretildiğini hatırlattı.

Bugün Türkiye genelinde 55 adet laboratuvar kurulduğu ve buralarda da yaklaşık 55 bin adet callasoma (terminatör böcek) üretildiği bilgisini veren Ulukanlıgil, bu rakamın önümüzdeki dönemde daha da artırılacağını ve her işleme bünyesinde bir laboratuvar kurulacağının altını çizdi.

Ulukanlıgil, söz konusu böceklerin verdiği zararların bir felaket boyutuna ulaşmaması için gereken önlemleri aldıklarını ve bu kapsamda da eğitime önem verdiklerini dile getirerek, böceklerin yayılma ve zarar durumları gösteren haritalar yapılacağını anlattı.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara da, kentteki orman varlığının 36 bin hektar artarak 840 bin hektara yükseldiğine dikkat çekerek, orman varlığı alanının da yüzde 52'den yüzde 54'e yükseldiği bilgisini verdi. Gözükara, 28 yılında ormanların rehabilitasyonu ve iyileştirilmesiyle ilgili yapılan çalışmalarda hedeflerin üzerine çıkılıp 15 bin 850 hektarın üzerine çıktıklarına işaret ederek, yıl içerisinde de 7 milyon adet fidanı toprakla buluşturup 2 milyar adet tohum ektiklerini söyledi. 'YARDOP' kapsamında köylerin çevrelerine yangının hızını yavaşlatan ve yangına dayanıklı 300 bin adet yapraklı fidan dikildiğini ifade eden Gözükara, 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği Kampanyası'nın yanı sıra rehabilitasyonlarla tensil çalışmalarıyla birlikte verimli orman alanının yüzde 45'ten yüzde 54'e yükseltildiğini belirtti.

2008-2012 yılları arasında yapılacak 74 bin 300 hektarlık sahada ekim ve dikim çalışmaları kapsamında verimli orman alanını yüzde 60'a yükseltmek istediklerine dikkat çeken Gözükara, elde edilen genç ormanların 2009 yılındaki uygulamalarla 274 adet orman köyü korumasına verilmiş olacağını, böylece köylünün ekonomik katkı sağlamasıyla birlikte ormana sahiplenilmesini sağlayacaklarını vurguladı. Gözükara, orman zararlılarıyla mücadele kapsamında 4 laboratuvarda 2008 yılında 25 bin adet terminatör böcek üretildiğini, 2009 yılında da yine 25 bin adet böcek üretimi yapılacağını kaydetti. 2009 yılında 265 adet adacık tesis edildiği, yapılan ormancılık çalışmaları sonunda orman köylüsüne 2008 yılında 30 milyon TL işçilik hizmeti karşılığı para ödendiği bilgisini veren Gözükara, Mersin'de çok yaygın olan ve döviz getirisi sağlayan odun dışı ürünlere ait sahalardan 3 bin hektarlık bölümde başlatılan rehabilitasyon çalışmalarıyla verimliliğin arttırıldığını anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 16:12:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?