9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Örtü altı sebze dikimi geç başladı

Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altı sebze dikimi, aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün geç başladı.

İlçede 12 bin 500 dekar serada üretim yapıldığını belirten Erdemli Örtü Altı Sebze Üreticileri Birliği (SÜBER) Başkanı Polat Serin, yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle, ağustos sonunda yapılması gereken fide dikimlerinin, bu yıl eylül ayına kadar sarktığını belirterek, "Bu durum yalnızca Erdemli'de değil, Mersin genelinde aynı şekilde olmuş, fide dikimleri 10-15 günlük erteleme ile gerçekleştirilmiştir" dedi.

Erdemli'de sera arazilerinin yüzde 90'ında domates, yüzde 10'luk kısmında da salatalık ve çok az da diğer ürünler yetiştirildiğini ifade eden Serin, 1 dönümlük seraya ortalama 2 bin 500-2 bin 700 civarında domates fidesi dikilmektedir. Eğer üreticilerimiz, sıcakta dikim gerçekleştirmiş olsaydı bitkide aşırı uzama gerçekleşecek, bu da verim düşüşlerine ve hastalanmalara neden olacaktı. Üreticimiz geç dikimle birlikte bu tür olumsuzlukların önüne geçmiş oldu. Yine de seraların havalandırmasının çok iyi yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

Serin, sıcağa rağmen erken domates dikimi yapan üreticilerin, aşırı uzama ve normalden çok daha az çiçeklenme nedeniyle kendilerine başvurduğunu kaydetti. Serada domates üretimi yapan çiftçi Ali Şahin de, 3 dönümlük serayı 7 bin 500 YTL'ye mal ettiğini belirterek, aşırı sıcakların bitkileri etkilememesi için dikimi 1 hafta kadar ertelediğini ifade etti.

Normal hava koşullarında domatesin çiçeklerinin bu tarihte meyveye dönüşmüş olmasının bekleneceğinin altını çizen Şahin, "Geçen yıl bu zamanda domatesler çiçekten kurtulmuş ve meyve halini almış olurdu. Geç dikimle, sıcaklarla gelecek hastalıkların da önüne geçmiş olduk. Bu açıdan bakıldığında üretim maliyeti de yükselmemiş oldu" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 12:56:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?