5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

OSB okul oldu

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bu yıl açılan 'Gıda Teknolojisi Programı' öğrencileri derslerini, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde sürdürüyor.

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren okul, öğrencilerine mezuniyet sonrasında iş imkanı sunarken, sanayiciye de nitelikli ara eleman yetiştiriyor. Gıda teknolojileri alanında teknik personel yetiştiren program, organize sanayi bölgesinde verdiği uygulamalı eğitimle Türkiye'de bir ilk özelliği de taşıyor.

Mersin Üniversitesi ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile başlatılan pilot uygulamanın da ilk etapta gıda alanında başlatıldığına dikkat çekilirken, söz konusu uygulamanın belirlenen hedefe ulaşması halinde de programın; makine, elektrik, endüstriyel otomasyon alanlarında da yürütüleceği vurgulandı. Yeni programların açılmasıyla aynı zamanda da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bünyesinde eğitim veren bir meslek yüksekokulunun kurulması söz konusu olabileceği belirtildi.

Toplam 23 öğrencinin katıldığı programda ilk yıl teorik dersler ağırlık kazanacak, ikinci yıl ise öğrencilere uygulamalı dersler verilecek. Öğrenciler, derslerle ilgili uygulamaları da OSB içerisinde yer alan ve gıda ürünleri üreten, pazarlayan işletmelerin üretim, araştırma-geliştirme veya kalite kontrol birimlerinde gerçekleştirilecek. Derslere, MEÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinin yanı sıra gıda firmalarında çalışan uzman personel de öğretici olarak girebileceği bildirildi.

Gıda Teknolojisi Programını ve gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, meslek yüksekokullarındaki programların başarılı olabilmesi için uygulamaların üst düzeyde olması gerektiğinin altını çizdi. Öğrencilerin uygulama alanlarında eğitim görmesini daha doğru ve daha verimli olacağını düşündüklerini kaydeden Suha Aydın, bu kapsamda da ilk uygulamayı Gıda Teknolojisi Programı ile birlikte başlattıkları bilgisini verdi.

Aydın, yapılan anlaşma kapsamında program eğitimlerine OSB'de başlatıldığını, bu noktada da kendilerine arsa tahsisi yapılıp, gereken desteğin de verildiğini belirterek, hayata geçirilen projeyle birlikte üst düzeyde nitelikli ara eleman yetiştirmeyi amaçladıklarını anlattı. Sanayici ve işadamlarının desteğiyle söz konusu program sayısının da artırılacağını kaydeden Prof. Dr. Aydın, "Böylelikle sanayinin ihtiyacı olan kalifiye elemanların en üst düzeyde yetişmesini karşılıklı çabayla sağlayacağız" dedi.

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB)Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, ortaya konulan çalışmayla oldukça çok önemli bir projenin altına imza attıklarına dikkat çekerek, 'Gıda Teknolojisi Programı'nda yer alan öğrencilerin, eğitimleri esnasında bölgedeki sanayicilerle yakın temas halinde olacaklarını vurguladı. Aşut, uygulamaya gıda teknolojileri programından başlanmasının nedenini de Mersin'in tarım ve gıda konusunda öncelikli bir bölge olması ve bölgede 15 adet gıda firmasının faaliyet göstermesi olarak gösterdi.

Türkiye'de mesleki ve teknik eğitime verilen önemin gittikçe arttığına işaret eden Aşut, "Meslek yüksekokulları sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerine ara eleman yetiştirerek ekonominin gelişimindeki en önemli anahtarlardan biri haline gelmiştir. Üniversiteyle işbirliği halinde başlatılan bu uygulama ile yeterli bilgi ve beceriyle donanmış nitelikli ara elemanlar, sektörümüzün ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacaktır" diye konuştu.

Söz konusu uygulamanın üniversite-sanayi işbirliği adına atılmış önemli bir adım olduğunu savunan MEÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fahreddin Abdullayev de, üniversite-sanayi işbirliğinin pratiğe geçirilerek bir model oluşturduklarını ifade etti. Prof. Dr. Abdullayev, makine ve endüstriyel otomasyon programlarının da ikinci sınıftan itibaren uygulamalı olarak sanayi bölgesinde yapılmasının planlandığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 23:55:28
Güncelleme :23 Ocak 2009 Cuma 00:44:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?