5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

ÖSS beyaz perdeye taşındı

Mersin Sinema Derneği (MERSİNEMA), sınav stresi, aile ve çevre baskısı nedeniyle intihar eden genç bir kızla sınavda kopya çeken bir gencin penceresinden ÖSS'yi anlattı. Filmle birlikte mevcut sınav sistemine de ince eleştiriler yöneltiliyor.

Film dershane öğrencisi olan ve sınava bir kaç gün kala deneme sınavına katılan Ebru ve Bahtiyar'ın deneme sınavı sonuçlarının ailelerin cep telefonlarına mesaj olarak gelmesiyle başlıyor. Ebru, babasının agresif tutumu ve çeşitli baskılarına dayanamayarak intihar ediyor.

Bahtiyar ise, arkadaşı Yusuf'un yardımı ile sınavda kopya çekmeye çalışıyor. Filmin ilerleyen bölümlerindeyse mevcut sınav sistemine ağır eleştiriler yapılıyor ve söz konusu sınavın ilkel şartlar altında yapıldığı, edinilen ekipmanlar
sayesinde sınavda nasıl kopya çekilebileceği anlatılıyor.

Filmdeki amaçlarının; üniversite adaylarına ÖSS'de nasıl kopya çekileceğini öğretmek olmadığını ifade eden Senaryo Yazarı Yasin Korkmaz, "Böyle ilkel ve adaletsiz şartlar da gençlere geleceklerinin zorla dayatılmış olması. Unutulmamalı ki bu bir yarışsa bu yarışın kazananı yok" dedi. ÖSS sınavına bir kaç gün kala filmin çekimlerini yaptıklarını, bu kapsamda da kurgulama çalışmalarının da tamamlandığı bilgisini de veren Korkmaz, filmin ilk gösteriminin de '2009 Sanat Günleri' kapsamında 18 Haziran'da düzenlenecek olan 'Kısa Filmler Bir Arada' etkiliğinde yapılacağına dikkat çekti.

Yasin Korkmaz'ın senaryosunu yazıp, Erhan Sönmez'le birlikte aynı zamanda da yönetmenliğini üstlenmiş olduğu 'ÖSS' adlı filmde; Mehmet Çağlar, Mert Ölçer, Arzu Hazal Şahin, Ali Sesal'ın yanı sıra Mehmet Bayırhan, Erhan Sönmez, Mustafa Öztürk ve Ferhat Sayım'ın rol aldığı belirtildi. Filmin görüntü yönetmenliğini ise Kadir Baziki üstlenirken, müziklerin ise Gürhan Ötün'e ait olduğu ifade edildi.

Babil Film'in teknik sponsorluğunu yaptığı filmde; bir çok profesyonel sinema çalışmasında faydalanılan dengeleme sisteminin (stedycam) de kullanıldığı vurgulandı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 13:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?