5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

ÖSS öncesi kalem kırdılar!

Mersin'de yaklaşan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesinde özel bir dershane tarafından 'Kalem Kırma Şenliği' düzenlendi. Etkinliğe katılan öğrenciler kalem kırıp, soru testleri yırtarak sınav stresini üzerlerinden atmaya çalıştı.

Bugüne kadar Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen şenliğin 18.'si Mersin'de organize edildi. Özel Yenişehir Başarım Dershanesi tarafından ilk defa Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan şenliğe yoğun ilgi gösterildi.

Salona giren öğrencilere önce kalem ve soru testleri dağıtıldı, ardında da Eğitimci-Yazar Süleyman Beledioğlu sahneye çıkarak katılımcılara ÖSS ve sınavda çıkacak sorularla ilgili olarak tüyolar verdi. Türkçe, tarih, coğrafya, biyoloji ve fizik gibi konularda da öğrencilere soru çözme yöntemlerini sözlü olarak anlatan Beledioğlu, inanmanın sınavı kazanmanın ilk adımı olduğunu ve inanarak sınava giren her öğrencinin de başarılı olacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından öğrenciler Beledioğlu'nun okuduğu sorulara doğru yanıt verdi, ardından da her soru için sembolik olarak bir test yırtarak havaya attı. Farklı konularda kendilerine yöneltilen her soru sonrasında testleri yırtıp havaya atan öğrenciler, renkli görüntüler oluşturdu. Soru testlerinin yanı sıra şenlikte kalemler de kırıldı. Öğrenciler; 'Ben bu sınavı kazanacağım' diyerek ellerindeki kalemi kırdı. Kongre Salonu yırtık kağıt ve kırık kalemlerle dolarken, söz konusu atıkların da toplanıp onarılarak, farklı okullardaki ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılacağı öğrenildi.

Etkinlikle ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Süleyman Beledioğlu, sınava girecek olan öğrencilerin yıl boyunca çözmüş oldukları testleri yırtıp, kalemlerini kırdığını ifade ederek, "Yani bir bakıma çocuk; 'Ben artık bu sınavı kazandım. Artık bundan sonra teste ve kaleme ihtiyacım yok' diyerek, kalemlere ve soru testlerine bir bakıma veda ediyor" dedi. Beledioğlu, kırılan kalemleri etkinlik sonrasında toplayıp onardıklarını ve yanına yeni kalemler de ekleyerek, ihtiyaç sahibi olan okullara dağıttıkları bilgisini de verdi.

Öğrencilerin test yırtmayı, kalem kırmaktan daha çok sevdiğini bu durumun da enteresan olduğunun belirten Beledioğlu, bununla birlikte adeta 'Testlere Veda Töreni' yapıldığını, öğrencilerin doğru yanıt verdiği her soruya karşılık sembolik olarak bir test yırtıp, konfeti gibi havaya attığında da ortaya karnaval havasını aratmayacak görüntülerin çıktığını anlattı.

Şenlikte yaşanan coşkunun aynı zamanda da bir boşalım olduğunu savunan Beledioğlu, "Çünkü buradaki öğrenciler sınavı kazanıp, birer üniversite öğrencisi olacaklar ve artık test de çözmeyecekler. Orada daha akademik ve bilimsel bir sınava tabi tutulacaklar. Psikolojide katarsis denilen bir şey vardır. Öfke boşalımı da diyebilirsiniz buna. Çocuğu öfkelendiren nedir? Kalem ve testtir tabi ki. Kalemleri kırdırıp, testleri de yırttırarak aynı zamanda da çocuklar üzerinde bir öfke boşalımı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sistem, hayatın içinden çıktı. Çocukları çağıralım ve diyelim ki; 'Az sonra test yırtacaksınız.' Hemen gülmeye başlarlar. Bu da çocukların ne kadar rahatladıklarını gösteriyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 16:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?