30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Pamukta fiyat artışı sürecek

PAMUKTAKİ FİYAT ARTIŞI

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Doğan, 2010 yılının pamuk fiyatlarının tarihi rekorlar kırdığı bir yıl olduğunu ve söz konusu fiyat artışının da 2012 yılına kadar süreceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Doğan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB), 'Aktüel' adını taşıyan aylık yayın organında kaleme almış olduğu yazısında; ekonomik kriz sonrasında toparlanma sürecine giren dünya ekonomisinin, birçok hammaddede olduğu gibi pamuğun arz ve talebinde dengesizliklerle karşı karşıya olunduğunu anlattı. 2008 ve 2009 yılında maliyetine göre düşük seyreden pamuk fiyatlarına bağlı olarak, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede pamuk ekim alanlarının daraldığını hatırlatan Doğan, üretimin daralmasıyla birlikte 2010 yılında fiyatlarda yüzde 50 oranında artış yaşandığını dile getirdi.

"TÜRK İPLİKÇİSİ YÜKLÜ ALIMLAR YAPARAK AVANTAJ SAĞLADI"

ABD'nin pamuk politikaları, Çin'in devasa tüketimi, Hindistan'da devletin çiftçiyi desteklemek için pamuğu yüksek fiyattan almasının, pamuk fiyatlarının hızla yükselişinin ardındaki en önemli nedenler olduğunu anlatan Doğan, dünyadaki artışın paralelinde Türkiye'de de yükselen fiyatların, pamuk çiftçisinin yüzünü güldürürken, iplik üreticileri için tehlike çanlarının çalmasına neden olduğunu vurguladı. Doğan, erken davranarak yüklü alımlar yapan Türkiye'deki iplik üreticilerinin, rakiplerine göre de önemli bir avantaj elde ettiğini savundu.

2010 yılı Nisan ayında Hindistan'ın pamuk ihracatını yasakladığını, bunun yanında Pakistan'ın da pamuk ipliği ihracatına yüzde 15 vergi koyduğunu hatırlatan Doğan, "Üretim tahminleri Pakistan'daki sel felaketiyle birlikte arka arkaya ABD, Çin, Yunanistan ve hatta Türkiye'de revize edildi. Bu düşük üretim, 12 milyon ton olarak hesaplanan devir stoklarının da 9 milyon tona indiği haberleri ve ortaya çıkan yokluk-kıyamet senaryolarıyla en büyük ihracatı Amerika'nın satışlarının çok hızlanmasıyla fiyatları beklenmedik seviyelere zıplattı" dedi.

"ARTIŞ HEM İPLİK FİYATLARINA HEM DE NİHAİ TÜKETİCİYE FARKLI YANSIDI"

Yunanistan'ın da tahminen Türkiye'ye satmış olduğu 70 milyon tonluk ucuz fiyatlı pamuğu teslim etmediği haberleri işin tuzu biberi olduğunu ifade eden Fatih Doğan, pamuk fiyatlarındaki artışın hem iplik fiyatlarına, hem de nihai tüketiciye yansımasının farklı seviyelerde olduğuna dikkat çekti. Doğan, iplik fiyatlarının pamuk fiyatlarına paralel olarak yükseldiğini ve neredeyse pamuk fiyatına benzer şekilde günlük değişmeye başladığının altını çizerek, nihai tüketiciye ise bu değişimin daha yavaş yansıdığını, bu yansımanın da hammadde fiyatlarından çok daha düşük olmasının, işin tabiatı gereği olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE İHTİYACI OLAN PAMUĞUN YÜZDE 50'SİNİ ALMAKTA GEÇ KALDI"

Doğan, yaşanan bu durum karşısında sektörün alabileceği en iyi tedbirin; alış ve satışlarını sigorta ettirmek gibi çeşitli enstrümanları kullanmak olduğunu belirterek, Türkiye'deki iplik üreticilerinin pamuk fiyatlarındaki artışın süreceğini öngörerek, erken alım yapmasıyla ilgili olarak da; "Yükselen piyasada kimin ne kadar erken davrandığını bilmek biraz zor. Bununla birlikte Türkiye pamuk ihtiyacının yüzde 50'sini aldı ve kalan yüzde 50 için şuanda geç kalmış görünüyor" yorumunu yaptı. 2010 yılında

tüm dünyada pamuk üretiminde yüzde 15-20'lik artış olduğundan yola çıkıldığında fiyatların da gevşemesinin beklenebileceğini anlatan Doğan, bunun yanında tüketimin de yünlü-sentetikten pamukluya döndüğünü, bu konuda kimsenin önceden pamuk tüketiminin artacağını varsayım olarak ele almadığını hatırlattı.

"YAŞANAN REKOLTE KAYIPLARI TÜM HESAPLARI TERSİNE ÇEVİRDRİ"

Sadece krizden çıkıp nihai tüketimin yeniden canlanacağına dair öngörülerin hakim olduğunu ancak bu konuda bir ölçek konulamadığını ifade eden Doğan, tarladaki ürüne göre hesabın harmanda tutulmadığını vurguladı. Doğan, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Gerek afetler, gerek haşere hasarları, gerekse de mevsim şartlarındaki aşırı etkilenmelerden dolayı yaşanan rekolte kayıpları, bütün hesapları tersine çevirdi. Bu durumda gerçek resim hasattan sonra ortaya çıkacak."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2011 Cumartesi 14:15:03
Güncelleme :29 Ocak 2011 Cumartesi 18:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?